TÉMA

Diecézní charita Brno

Po dvaceti letech na ulici získala žena v Brně byt. Sociálního bydlení je ale dle charity málo

Sociálních bytů v Brně je podle ředitele brněnské diecézní charity Oldřicha Haičmana málo. Magistrát i radnice městských částí různými projekty pomáhají lidi bez přístřeší vracet do běžného života, zatím jde ale o jednotlivé případy. Například v Brně-Židenicích se podařilo najít byt pro ženu, která byla na ulici víc než dvacet let.
14. 8. 2023|

Žadatelé čekají na sociální dávky i měsíce, podle ombudsmana jsou úřady práce podfinancované

Na vyplacení sociálních dávek čekají lidé v Česku mnohdy i několik měsíců. Těch, kteří je potřebují, totiž neustále přibývá, naopak zaměstnanců na úřadech práce je nedostatek. I proto mohou od února zájemci o pomoc volat na bezplatnou linku úřadu práce, kde zjistí, jak daleko je zpracování jejich žádosti, případně kdy mohou dávku očekávat. Podle ombudsmana Stanislava Křečka jsou úřady práce silně podfinancované.
1. 3. 2023|

Obce jsou k nepoznání, pořád ale potřebujeme dobrovolníky, říká hejtman Grolich měsíc po tornádu

V sobotu 24. července je to měsíc od ničivého tornáda, které zpustošilo obce na jižní Moravě. Tornádo zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo. Poškodilo zhruba dvanáct set domů a skoro dvě stě z nich muselo jít k zemi. Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity a lidé přispěli na pomoc zasaženým oblastem víc než miliardou korun. Rekonstrukce postižených obcí byly tématem pořadu 90' ČT24.
24. 7. 2021|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

Obětem tornáda a silných bouří lze pomoci finančně i materiálně. Vybraly se už stovky milionů

Po tornádu a silných bouřích na jižní Moravě začaly nadace organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Už v prvních hodinách po katastrofě na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Aktuálně jsou darované částky v řádu stovek milionů korun. Lidé se také domlouvají na dobrovolnické pomoci. Úřad práce poskytne místním mimořádnou okamžitou pomoc.
25. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 11:56|

Podvodníci u sbírky charity pro jižní Moravu zaměnili QR kód pro platbu

Neštěstí na jihu Moravy využili podvodníci. V případě sbírky Diecézní charity Brno zveřejnili falešný QR kód, který dárce nenasměruje na sbírkové konto. Lidé by si měli ověřit, zda platbu posílají na správný účet. Informovala o tom mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková. Policie zjišťuje podrobnosti.
26. 6. 2021|

Odstartovala Tříkrálová sbírka. Letos budou lidé přispívat hlavně on-line

V katedrále svatého Václava v Olomouci byl ve středu zahájen 22. ročník Tříkrálové sbírky. Tadiční charitativní akce, která vznikla právě v Olomouci, letos proběhne hlavně on-line, lidé budou moci přispívat i formou dárcovských SMS zpráv. V katedrále proběhla dopoledne modlitba tří králů, ti se pak vydali za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 17:22|