TÉMA

Filibuster

Demokraté narazili v Senátu na obstrukce republikánů, volební reformu neprosadili

Prezident Joe Biden a jeho demokraté utrpěli dvojitou legislativní porážku, když se v Senátu snažili zabránit obstrukcím, aby mohli schválit volební reformu. Ta měla zvýšit ochranu volebního práva před listopadovými volbami, jež rozhodnou o rozložení sil v Kongresu v příštím roce. Biden po hlasování vyjádřil hluboké zklamání, ale dodal, že se nenechá odradit.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 12:20|

Biden vyzývá k zrušení senátních obstrukcí. „Co když přijde Trump?“ oponuje Romney

Americký prezident Joe Biden vyzval k obejití klíčového pravidla Senátu, které podporuje legislativní kompromis. Zrušení takzvaného filibusteru dříve označoval za nebezpečné. Jeho současná ochota pojistku obejít svědčí o enormním zájmu prosadit federální revizi volebních zákonů.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 09:19|

Biden se bude moci spolehnout na většinu v Senátu. Potřebuje ji i ke jmenování některých ministrů

Senát hraje v legislativním a exekutivním soukolí Spojených států důležitou roli. Především schvaluje legislativu a potvrzuje prezidentské nominace do vlády či federálních soudů. Bez většiny v něm má hlava státu velmi omezené možnosti vládnout. Funguje také jako soud při impeachmentu prezidenta. V případě rovnosti hlasů ve stočlenné horní komoře Kongresu rozhoduje její formální předsedkyně, jíž je viceprezidentka. Tou se 20. ledna stane demokratka Kamala Harrisová.
7. 1. 2021|