TÉMA

Čtenář

Literaturou se v Česku živí velmi špatně, upozorňuje Mandys z cen Magnesia Litera

V Česku ročně vychází tisíce knih, cílem výročních cen Magnesia Litera je pomoci čtenářům se na tomto trhu zorientovat. Na nejlepší loňské knihy upozorní 18. dubna. Úspěch má pro autory i praktický dopad – zvýšená pozornost zvedá prodeje. I tak se ale podle spoluzakladatele cen Magnesia Litera Pavla Mandyse psaním uživí jen hrstka českých spisovatelů.
včera|

Čechy během pandemie více zajímaly romány o moru či choleře, o moc náruživěji ale nečetli

Pandemie covidu-19 návyky českých čtenářů příliš neovlivnila. Počet lidí, kteří si v prvním roce lockdownů nakoupili více knih než obvykle, je jen mírně vyšší než počet těch, kteří si oproti zvykům koupili méně titulů. Vyplynulo to z výzkumu Národní knihovny. Statistické šetření v únoru loňského roku shrnuje publikace Covidočtení. Podle jednoho z autorů Jiřího Trávníčka pandemie například potvrdila, že kamenná knihkupectví jsou „slabým článkem řetězu“.
20. 7. 2022|

Kdo nečte, neroste. Aplikace z třinecké knihovny měří všem stejným Čtenářským metrem

Na knihkupecké pulty přibude ročně na čtrnáct tisíc nových titulů a pro děti jich je určeno odhadem dva tisíce. Malým čtenářům i jejich rodičům nyní může pomoct s výběrem Čtenářský metr od třineckých knihovníků. Buď nástěnný, anebo jako mobilní aplikace.
5. 1. 2021|