TÉMA

Kantar

Většina mladých řidičů považuje vztah s cyklisty za nepřátelský, vyplývá z výzkumu

Přes šedesát procent mladých řidičů vnímá vztah cyklistů a řidičů jako nepřátelský. Nižší je toto číslo u řidičů, kteří sami jezdí na kole. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ, který agentura zpracovala pro projekt Dám respekt. Hovoří také o tom, že více než třetina všech řidičů nezná pravidlo odstupu jednoho a půl metru při předjíždění cyklisty. Respondenti se shodují v tom, že lepší cyklistická infrastruktura, vzájemný respekt a větší znalost předpisů silničního provozu by přispěly ke zlepšení vztahů mezi cyklisty a šoféry.
31. 5. 2023|

ČT zveřejnila průzkum volebního potenciálu v největších městech

Největší volební potenciál v největších městech ukázal nejnovější průzkum, který společnosti Data Collect a Kantar zpracovaly pro Českou televizi. Volební potenciál ukazuje, kolik procent by mohlo dané uskupení získat, pokud by ho volili všichni ti, kteří o něm teď před volbami uvažují. Suma volebních potenciálů proto může přesáhnout sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich.
4. 9. 2022Aktualizováno4. 9. 2022, 20:01|

Češi začali šetřit. Kvůli inflaci omezují výdaje za potraviny i cestování, ukázal průzkum

Kvůli vysokým cenám lidé stále více šetří. Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi každý druhý obyvatel v současnosti omezuje výdaje na cestování, potraviny a také útraty v restauracích.
12. 6. 2022|

Domácímu násilí je třeba věnovat větší pozornost, míní veřejnost. Vinu agresora ale mnohdy zpochybňuje

Domácímu násilí by se měla věnovat větší pozornost, soudí většina respondentů aktuálního průzkumu kampaně Za bezpečný domov. Často ale zpochybňují vinu agresorů. Právě to je podle expertů jedním z důvodů, proč oběti situaci neřeší.
16. 11. 2021|

S úpravami volebního zákona jsou strany převážně spokojené. Diskuse budí korespondenční hlasování

Do sněmovních voleb zbývá půl roku. Promítne se do nich novela volebního zákona. Sněmovna ve středu schválila jeho podobu. Panovat na ní ale musí shoda obou komor. Právě kvůli nutnosti jednotného názoru přišlo ze strany poslanců množství ústupků, shodli se předsedové poslaneckých klubů a předseda sněmovny ve speciálu Událostí, komentářů. Problematickým tématem je pro ně ale otázka korespondenčního hlasování. Pozměňovací návrh, který mezi politiky budí velké debaty, dolní komora neschválila.
9. 4. 2021|

Na podzim budou sněmovní volby. O hlasy se utkají i dvě velké koalice

Na domácí politické scéně vyvrcholí rok 2021 volbami do Poslanecké sněmovny – uskuteční se 8. a 9. října. Termín oznámil prezident Miloš Zeman už teď proto, aby strany a hnutí měly dostatek času na kampaň. Některá uskupení už oznámila své lídry, případně koalice.
2. 1. 2021|

Lidé u covidu-19 nejvíce důvěřují expertům, nejméně premiérovi, ukázal průzkum Kantaru

V souvislosti s informacemi o covidu-19 důvěřuje nejvíce Čechů expertům a epidemiologům. Jsou to více než tři čtvrtiny z nich. Naopak nejméně v tomto ohledu věří premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Informacím, které poskytuje, důvěřuje jen 36 procent lidí.
18. 10. 2020|

PRŮZKUM: Třetina lidí by mohla mít problém s placením nákladů. Nejvíce Češi věří Prymulovi

Zhruba třetina lidí připouští, že by kvůli nižšímu příjmu mohla mít problémy s placením životních nákladů, včetně půjček. Vyplývá to z průzkumu Kantaru pro ČT. Při hodnocení vlády převažuje smířlivé hodnocení. Z politiků a odborníků věří Češi nejvíce Romanu Prymulovi a Janu Hamáčkovi (ČSSD).
31. 5. 2020|