TÉMA

Slavičín

V Česku se nachází šestnáct nebezpečných skládek. Dvě jsou v Brně, město ale situaci nevidí jako vážnou

Na území České republiky je šestnáct nebezpečných skládek, informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Dvě takové jsou v Brně, a to v Tuřanech a Černovicích. Město situaci monitoruje, tvrdí, že skládky pro obyvatele nebezpečné nejsou a jejich sanaci neplánuje. Podle odborníků ale hrozí kontaminace podzemních vod. Další skládky, které resort považuje za nebezpečné, jsou například i ve Slavičíně ve Zlínském kraji, v Bělotíně na Přerovsku nebo u Dolní Březinky na Vysočině.
21. 9. 2023|

Na Zlínsku mění lampy. Nastaví barvu světla podle denní doby

Obce a města ve Zlínském kraji investují miliony korun do nového, úsporného veřejného osvětlení, aby ušetřily za provoz. Například ve Slavičíně aktuálně mění víc než polovinu lamp, pět set nových LED světelných bodů uspoří statisíce korun.
16. 9. 2023|

Charita ve Slavičíně najde nové zázemí v opraveném strážním domku protileteckého krytu

Radnice ve Slavičíně na Zlínsku zahájila přestavbu strážního domku protileteckého krytu. Nově v něm zázemí najde tamní Charita. Ta dlouhodobě sídlí ve stísněných a nevyhovujících prostorech, které nenabízí soukromí příchozím klientům ani samotným pečovatelkám. Hotovo má být v říjnu.
3. 8. 2022|

Mezi Slušovicemi a Slavičínem mají vyrůst stožáry vysokého napětí. Dotčené obce odmítají zásah do krajiny

Některé obce na Zlínsku nesouhlasí s plánovanou výstavbou vedení vysokého napětí ze Slušovic do Slavičína. Projekt energetici plánují několik let a i několikrát změnili trasu vedení. Teď začali záměr znovu prosazovat. Podle nich je stavba nutná kvůli bezproblémovému zásobování elektřinou. Podle kritiků jde o nevratný zásah do krajiny.
15. 7. 2022|

Odškodnění za vrbětické výbuchy dostanou i lidé bez trvalého bydliště v obcích, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) zrušil část zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 explodovaly muniční sklady. Nárok na odškodnění nově získají lidé, kteří v obcích sice prokazatelně žili, ale neměli tam trvalý pobyt. Soud zároveň otevřel cestu k odškodnění lidí, kteří měli pobyt zapsaný na ohlašovně obecních úřadů. Úspěšný návrh na zrušení výjimek v zákoně podávala skupina 19 senátorů z klubu STAN.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 11:57|

Vandalové poškodili v obcích na Zlínsku pomníky připomínající padlé rudoarmějce

V Nedachlebicích na Uherskohradišťsku nebo Hřivínově Újezdě na Zlínsku si lidé připomněli konec druhé světové války u poničených pomníků. Místa posledního odpočinku vojáků Rudé armády poškodili vandalové, nejspíš v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.
2. 5. 2022|

Polčák se zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice

Europoslanec a právník Stanislav Polčák (STAN) se nakonec zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice. Se starosty se dohodl, že zaplacená bude jen práce jeho kolegů. Podle zjištění Seznam Zpráv chtěl původně sedm a tři čtvrtě milionu korun z odškodného, které získaly obce v okolí vybuchlých muničních skladů. Po kritice se odměny vzdal, proti článku se chce ale bránit, protože vyjádření podle něj neodpovídají skutečnosti.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 15:31|

Holešovský zámek opět vystaví betlémy. Lidé si je však budou moci prohlédnout jenom přes sklo

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevře v sobotu tradiční výstavu betlémů. Zatímco dříve si ji návštěvníci chodili prohlédnout do saly terreny, tentokrát lidé uvidí betlémy přes sklo v arkádách na zámeckém nádvoří. Stejně tomu bylo v souvislosti s pandemií covidu i loni, informovala mluvčí pořádajícího Městského kulturního střediska (MKS) v Holešově Dana Podhajská.
26. 11. 2021|

Vnitro očekává osm tisíc žádostí za 300 milionů korun jako odškodnění za Vrbětice

V souvislosti s odškodněním občanů z okolí areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, očekává ministerstvo vnitra podání zhruba osm tisíc žádostí. Předpokládá, že lidem vyplatí okolo 300 milionů korun, pro jednotlivce může odškodnění činit až 90 tisíc korun. Před pondělním setkáním s obyvateli ve vlachovickém kulturním domě to řekl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. V lednu vstoupí v účinnost zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi.
15. 11. 2021|

Senát schválil odškodnění za výbuchy ve Vrběticích, rozdělit by se mohlo 700 milionů

Obce v okolí Vrbětic na Zlínsku, jejich obyvatelé i Zlínský kraj by si mohli za následky výbuchů munice z roku 2014 rozdělit celkové odškodnění ve výši téměř 700 milionů korun. Zákon, který s tím počítá, ve středu schválil Senát. Nyní ho dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který ho již dříve podpořil, stejně jako vláda. Pro zákon ve středu v Senátu hlasovalo 58 ze 61 přítomných zákonodárců, proti nehlasoval žádný z nich.
18. 8. 2021Aktualizováno18. 8. 2021, 14:52|

Zákon o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích by mohla sněmovna projednat 30. července, řekl Babiš

Sněmovna by mohla 30. července jednat o návrhu zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku před sedmi lety. Po prohlídce areálu bývalých muničních skladů a setkání se starosty obcí dotčených výbuchy to ve Slavičíně řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Budovy bývalých skladů munice navrhuje zbourat, areál by podle něj mohl sloužit jako lesopark.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 16:16|

Vláda podpořila návrh zákona na odškodnění za výbuchy ve Vrběticích

Vláda na pondělním zasedání nakonec podpořila poslanecký návrh zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku před sedmi lety. Na Twitteru to potvrdil vicepremiér, ministr vnitra a předkladatel zákona Jan Hamáček (ČSSD).
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 17:07|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Silná bouře poškodila Luhačovice, město vyhlásilo sbírku

Silná bouře v noci ze čtvrtka na pátek poškodila Luhačovice na Zlínsku. Největší zásah dostala internátní škola, kde se uvolnila střecha a třicet studentů muselo být přepraveno do náhradního ubytování. Podle starosty Mariana Ležáka (nestr.) je řada budov ve městě bez střech, lidé byli dlouho bez elektřiny. Nejdůležitější však je, že nikdo nebyl zraněn, uvedl starosta.
25. 6. 2021|

Obyvatelé obcí okolo Vrbětic by se mohli dočkat odškodnění, do sněmovny míří návrh zákona

Mezi Zlínský kraj a obce v okolí Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, by se podle návrhu zákona mělo při jednorázovém odškodnění v souvislosti s výbuchy rozdělit přes 350 milionů korun. Kraj a obce Vlachovice, Lipová, Haluzice, Bohuslavice nad Vláří a město Slavičín by peníze měly dostat do konce roku. Tamní obyvatelé by měli o odškodnění požádat. Pokud tak učiní všichni a za celé období, mělo by se mezi ně rozdělit asi 300 milionů korun.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 20:02|

Hamáček navrhne zákon o odškodnění obcím a občanům za Vrbětice

Nejjednodušší cestou k odškodnění obcí a obyvatel v okolí muničního areálu ve Vrběticích je přijetí speciálního zákona, míní ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Po jednání se starosty Slavičína, Vlachovic, Lipové a Haluzic předeslal, že celou věc předloží v pondělí na jednání vlády.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 15:46|

Slavičín zachránil pěstitelům kvas. Nově otevřená městská pálenice má pořadník plný až do března

Pálenice ve Slavičíně má pořadník plný až do jara. Letos se urodilo mnohem víc ovoce a naplno pracuje i řada dalších pálenic na východě Moravy. Ta, kterou koupil přímo Slavičín, zahájila provoz před Vánoci. Kromě pěstitelského pálení chce město pořídit také vybavení pro další zpracování ovoce, jako je sušení či moštování.
29. 12. 2020|