TÉMA

Pohraničníci

Policie odložila kvůli duševní chorobě stíhání federálního exministra Kincla

Policie odložila trestní stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla, které se týká střelby pohraničníků na československých hranicích, oznámil právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Doplnil, že policisté vyšli ze znaleckého posudku, podle nějž Kincl trpí duševní poruchou a není schopný chápat smysl úkonů trestního řízení. Rozhodnutí není pravomocné.
1. 2. 2023|

Státní zástupce zrušil stíhání komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Státní zástupce zrušil trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Případ vrátil policii s tím, že jej musí znovu prověřit. Pro ČT to uvedla Jiřina Fronková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7. Kincla začali v květnu stíhat policisté z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).
22. 8. 2022|

Stovka lidí se pokusila překonat polsko-běloruskou hranici, policie v oblasti našla mrtvého Syřana

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala na Twitteru policie Podleského vojvodství. Ve stejné oblasti se v noci na sobotu pokusila překročit hranice zhruba stovka migrantů. Bělorusové zde podle polských pohraničníků strhli část improvizovaného hraničního plotu. Na běloruské straně hranice s Polskem táboří několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat do Evropské unie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 21:37|

Střelba na hranici, kde přibývá migrantů. Polsko si předvolalo běloruského diplomata

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo běloruského chargé d’affaires Alaksandra Časnouského, uvedla v pátek agentura PAP. Záležitost podle ní souvisí se situací na polsko-běloruských hranicích, kde neustává příliv migrantů z třetích zemí, pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 19:23|

Polsko a Lotyšsko mají podle štrasburského soudu pomoci migrantům na hranici s Běloruskem

Evropský soud pro lidská práva (ESLP)nařídil Varšavě, aby pomohla žadatelům o azyl, kteří jsou již déle než dva týdny zablokováni na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Stejný požadavek adresoval také Rize, neboť u lotyšsko-běloruských hranic se ocitla v podobné situaci jiná skupina utečenců. Neznamená to ale, že by soud Polsku a Lotyšsku nařizoval vpuštění migrantů na jejich území.
26. 8. 2021Aktualizováno26. 8. 2021, 22:17|

Pohraničníci hlídající Bílé útesy doverské si s pobrexitovou dohodou oddechli

Čerstvě uzavřenou dohodu mezi EU a Británií vítají pohraničníci na obou stranách Lamanšského průlivu. Především proto, že čilý pohyb nebude čelit tolika překážkám a bude výrazně hladší než bez dohody. Tedy pokud dohoda skutečně vejde v platnost. Usnadní jim také spolupráci při monitoringu migrace.
26. 12. 2020|