TÉMA

François Truffaut

V Ostravě se vyučuje Lekce Hitchcock

Ostravské Divadlo Petra Bezruče dává lekci z filmového řemesla. Pozvalo si dva režisérské velikány – Alfreda Hitchcocka a Francoise Truffauta. Z rozhovorů, které spolu v šedesátých letech vedli, vznikla kniha. U Bezručů ji přenesli na jeviště v podobě autorské isncenace s názvem Lekce Hitchcock.
3. 4. 2023|

V Brně otevřeli Knihovnu Milana Kundery. Spisovatel se tak symbolicky vrací do rodného města

V den spisovatelových devadesátých čtvrtých narozenin otevřela Moravská zemská knihovna v Brně Knihovnu Milana Kundery. Vznikla v prvním patře nad kavárnou a zpřístupněno je v ní více než tři tisíce autorských publikací, archiv kritik a část listinného archivu, který obsahuje Kunderovu korespondenci. Knihovna mohla vzniknout v jeho rodném Brně díky daru manželů Kunderových, který se loni převezl z Francie do Brna.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 14:19|

Provokoval jeho Belmondo i politické názory. Tvůrce nové vlny Jean-Luc Godard slaví 90 let

Rozhodl se, že začne natáčet jinak a proměnil světovou kinematografii. Spojil populární žánry s vytříbenou intelektuální a formální hrou. Natočil dnes už klasické snímky jako U konce s dechem nebo Bláznivý Petříček, ale i v posledních letech zaujal experimenty, jakými jsou Socialismus nebo Sbohem jazyku. Jean-Luc Godard, patrně nejslavnější autor francouzské nové vlny, ve čtvrtek slaví devadesáté narozeniny.
3. 12. 2020|