TÉMA

Alan Turing

Doporučujeme

Na Zemi jsou tisíce neznámých druhů stromů. Vědci to zjistili pomocí metody, kterou vymyslel Alan Turing

Na Zemi je přibližně třiasedmdesát tisíc druhů stromů, ale přes devět tisíc z nich zatím nebylo vědecky zdokumentováno. Vyplývá to z nového globálního odhadu, na kterém spolupracovali výzkumníci po celém světě a k němuž byly použity britské dešifrovací techniky z druhé světové války.
2. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 20:37|

Před 150 lety zemřel matematik, který navrhl parní počítač

Anglický matematik a vynálezce Charles Babbage, který zemřel před 150 lety, 18. října 1871, přišel jako jeden z prvních s nápadem sestrojit programovatelný stroj – počítač. Jím navržený stroj se základními složkami moderních počítačů měl být vyroben z mosazi a železa a poháněn párou.
18. 10. 2021|

S brexitem skončí v Británii i vzdělávací program Erasmus. Vznikne však zcela nový

Ve Spojeném království má vzniknout nový stipendijní Turingův program místo Erasmus+, kterého se už Británie od ledna nebude účastnit. Aktuální programové období výměny studentů 2014 až 2020 bude dokončeno podle nastavených pravidel, od ledna už nebude možné schvalovat nové projekty.
28. 12. 2020|

Potápěči našli v Baltském moři nacistický šifrovací stroj Enigma

Němečtí potápěči našli na dně Baltského moře válečný šifrovací stroj Enigma, který nejspíš pochází z některé z nacistických bojových ponorek. Informovala o tom agentura DPA. Vzácný stroj objevila náhodou posádka lodi Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jež v pobřežních vodách mapovala odhozené rybářské sítě, které představují riziko pro mořské živočichy.
3. 12. 2020|