TÉMA

Viadukt

Stavba protipovodňových opatření v Brně se protáhne. Komplikuje ji oprava viaduktu

Práce na protipovodňových opatřeních na řece Svratce v Brně se nejspíš protáhnou, hotovo by mělo být zhruba za rok. Správa železnic už začala s opravou přilehlého viaduktu v ulici Uhelná. Na jeho sloupech se na konci loňského roku objevily praskliny. A to nedlouho poté, co město s pracemi začalo.
30. 6. 2023|

Před 50 lety zahynuly při vlakovém neštěstí u Řikonína tři desítky lidí. Za tragédií bylo zpoždění vlaků a nezkušenost

Železniční neštěstí, při kterém před půlstoletím, 11. prosince 1970, zahynulo nedaleko Řikonína u Tišnova 31 lidí, patří k nejtragičtějším událostem svého druhu v poválečné české historii. Zpoždění dvou vlaků a pochybení ženy, která měla na starost provoz na malém úseku frekventované trati, vedly ke srážce mezinárodního rychlíku s vykolejenou nákladní soupravou. A jen shodou náhod nebylo onoho pátečního prosincového rána obětí ještě víc.
11. 12. 2020|

Zasypaný železniční viadukt v Brně se promění v promenádu. Stavbu teď zkoumají geofyzici

Geofyzici začali zkoumat stav historického železničního viaduktu u hlavního nádraží v Brně. Stavba z 19. století je už přes sto let zasypaná kamením pod železničním valem. Město ale do budoucna počítá s jejím odhalením v souvislosti se stavbou nové čtvrti Trnitá, která spojí centrum města a nové nádraží u řeky.
2. 12. 2020|