TÉMA

Domovy důchodců

Senioři si připlatí za sociální služby. Začala platit nová vyhláška

Po osmi letech se zvyšují maximální úhrady za poskytování sociálních služeb. Domovy pro seniory si tak budou moci za jídlo a ubytování od klientů účtovat až o pětinu víc. Nová vyhláška platí od začátku března.
5. 3. 2022|

V domovech pro seniory jsou kvůli covidu volná místa, rodiny se o starší příbuzné starají doma

V domovech pro seniory mají volnější kapacity. Jedním z důvodů jsou úmrtí lidí s covidem. Řada rodin se také rozhodla, že bude o seniory kvůli možné nákaze pečovat sama doma. Na podzim také klesl zájem o pobytové služby. To se ale už začíná měnit.
8. 2. 2021|

Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz

Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|

Domovy pro seniory nezvládají testovat návštěvníky. Klienti by mohli strávit Vánoce u rodin

Senioři a další klienti pobytových sociálních služeb by mohli v průběhu příštího týdne k rodině nebo známým. Počítá s tím návrh, který v pondělí vládě předloží ministryně práce. Teď se mohou návštěvy konat pouze uvnitř těchto zařízení. Ti, kdo na ně přijdou, musí prokázat, že nemají koronavirus.
12. 12. 2020|

Ve čtvrtek se otevřou obchody i restaurace, hygienici očekávají více nakažených

Čtvrteční uvolnění protiepidemických opatření bude podle odborníků znamenat i víc kontaktů mezi lidmi a tedy znovu větší riziko přenosu nákazy. Krajské stanice jsou podle hlavní hygieničky na větší nápor připraveny. Laboratoře do úterních 18:00 odhalily 2724 případů koronaviru. Je to zhruba o čtyři sta méně než za stejnou dobu minulé úterý. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Méně se ale testuje. Upozorňuje na to národní koordinátor testování Marián Hajdúch, který podle informací Deníku N ve funkci končí.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:39|