TÉMA

Evropské centrum pro práva Romů

Nemocnice skartovala záznam o sterilizaci, ženě se po zásahu ombudsmana omluvila

Alespoň omluvy se po zásahu veřejného ochránce práv dočkala žena z Moravskoslezského kraje, která chtěla žádat o odškodnění za protiprávní sterilizaci. Nemocnice záznam o sterilizaci skartovala o třicet let dřív, než podle předpisů měla. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Oběti protiprávních sterilizací z období od července 1966 do konce března 2012 mohou od příštího roku získat odškodné od státu tři sta tisíc korun, přihlásily se jich stovky.
19. 2. 2024|

Ombudsman: Ministerstvo nestíhá vyřizovat žádosti o odškodné za protiprávní sterilizace a chybí mu vstřícnost

Odškodné za protiprávní sterilizace provázejí podle ombudsmana Stanislava Křečka ze strany ministerstva zdravotnictví pochybení. Resort podle něj nestíhá žádosti vyřizovat ve lhůtě stanovené zákonem, v komunikaci se žadatelkami navíc nebyl vstřícný a dostatečně je nepoučoval o jejich právech. Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že dopis ombudsmana obdrželi v pondělí a jeho závěry analyzují.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 17:23|

Případ smrti Roma po policejním zásahu v Teplicích prověří Evropský soud pro lidská práva

Případ úmrtí Roma během policejního zásahu v červnu 2021 míří k Evropskému soudu pro lidská práva, uvedl server Romea.cz. Kvůli jeho smrti podali k tomuto soudu žalobu na Českou republiku právníci Evropského centra pro práva Romů (ERRC) a Fóra pro lidská práva (FORUM). Ústavní soud stížnost organizací v dubnu 2023 zamítl. Vyšetřování případu uzavřela loni Generální inspekce bezpečnostních sborů s tím, že policisté nespáchali trestný čin, příčinou smrti muže bylo podle znaleckého posudku selhání srdce při intoxikaci pervitinem.
10. 8. 2023|

Výbor Rady Evropy kritizuje Česko za umisťování dětí do ústavů

Evropský výbor pro sociální práva (ECSR) Rady Evropy kritizoval Českou republiku „za rozsáhlé a diskriminační“ umísťování dětí s postižením a romských dětí v kojeneckých ústavech, respektive centrech určených pro děti nízkého věku. Problém se podle Anny Hofschneiderové z nevládního Fóra pro lidská práva týká řádově stovek dětí mladších tří let, které převážně pocházejí z chudých rodin.
23. 11. 2020|