TÉMA

Rozvolňování opatření

Kina otevírají poprvé od loňského října. Míří do nich české filmy i odkládaný Hollywood

Divadla, kina, koncertní sály a třeba také cirkusy mohou po několikaměsíční pauze způsobené protikoronavirovými opatřeními od pondělí znovu otevřít sály pro diváky. Kulturní akce uvnitř se mohou konat s účastí nejvýš 500 lidí, pořadatelé mohou obsadit maximálně polovinu kapacity. Kina mají připravena desítky premiér, velká část divadel ale čeká s představeními uvnitř na červen.
24. 5. 2021|

Máme poměrně vysokou kolektivní imunitu, opatření by mohla mizet rychleji, myslí si Dlouhý

V pondělí došlo na další zmírnění protiepidemických opatření a vláda už zároveň oznámila nové. Od 10. května uvolní další služby, do škol půjde víc dětí a venku nejspíš bude možné odložit ochranu dýchacích cest. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý přesto věří, že by opatření mohla končit rychleji. Česká populace už totiž podle něj dosáhla vysoké kolektivní imunity. Dlouhý byl hostem pořadu Interview ČT24.
4. 5. 2021|

Otevřely salony krásy či muzea, do lavic se vrátily další děti

V Česku se od pondělí opět otevřela kadeřnictví, kosmetické salony a další provozovny spojené s péčí o tělo a o zvířata, které byly dosud zavřené kvůli epidemii. V Praze a šesti krajích s nejpříznivější epidemickou situací se navíc od nového týdne vrátili do lavic žáci druhého stupně základních škol, zatím rotačně. Otevřely se tam také galerie a muzea. Ze tří na sedm stoupl počet krajů, kde mohou do mateřských škol chodit všechny děti, nejenom předškoláci.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:04|

V Česku jsou další varianty koronaviru. Jsme pod lehkým tlakem, řekl Arenberger

V Česku se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) objevil další případ indické varianty koronaviru. Zaznamenáni byl\ ale i další dva pacienti, kteří se nakazili kombinovanými mutacemi. Právě výskyt nových variant na českém území označil Arenberger jako důvod k opatrnému rozvolnění opatření a podmínku ochrany dýchacích cest ve službách.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:14|

Pandemie ve světě: Německo otevírá květinářství, v Polsku se po rozvolnění situace zhoršuje

Německo pokračuje v postupném uvolňování protikoronavirových opatření, otevřít se mohou s omezeným počtem lidí květinářství, knihkupectví či zahradní markety. Rozvolňovat začíná také Anglie, kde se do škol vrátí žáci. Naopak jiné evropské země, například Finsko, Maďarsko nebo některá polská vojvodství, restrikce od pondělí zpřísňují.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 23:15|

Od čtvrtka budou moci otevřít restaurace či dosud zavřené obchody, zruší se zákaz nočního vycházení

Vláda jednomyslně rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření, země se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika. S omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bude zrušeno omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Uvedl, že nedělí se naplnila podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika. Odklad o čtyři dny podle Blatného budou moci podnikatelé využít k přípravě pro otevření. Školy se do třetího stupně přesunou v pondělí 7. prosince.
29. 11. 2020Aktualizováno29. 11. 2020, 19:15|

Rizikové skóre zůstává na 70 bodech. Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím stupni, míní Blatný

V úterý přibylo přes čtyři tisíce nakažených, do středečního odpoledne pak téměř dva a půl tisíce. Rizikové skóre, podle kterého se mají uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstalo na 70 bodech ze 100. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do středy udrží pod 75. Některá rozvolnění začínají platit už od středy. Část žáků se vrátila do škol. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může účastnit 15 lidí. Resort zdravotnictví také připravil návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 20:39|