TÉMA

Vendula Chalánková

Vendula Chalánková portrétovala Janáčka či Mendela, teď učí malovat portréty jiné

Laici, studenti i absolventi se setkávají na letních školách, které po celé prázdniny pořádá Fakulta výtvarných umění (FaVU) Vysokého učení technického v Brně. Každý týden patří jinému uměleckému oboru a každý týden vede kurzy jiný absolvent. Aktuálně je to výtvarnice Vendula Chalánková, která se zaměřila na stylizovaný autoportrét.
4. 8. 2023|

Mural art nemluví jen tak do zdi. Venkovní obrazy oslovují kolemjdoucí i zvedají hodnotu nemovitostí

V českých městech přibývá stížností na vizuální smog, tedy nadměrné množství reklam ve veřejném prostoru. Nechat je odstranit je pro radnice často velmi složité, a to nejen v případě nelegálních billboardů. Čím dál více ale jak obce, tak soukromí majitelé propůjčují plochy pro takzvaný mural art.
10. 8. 2021|

Dobrá dětská kniha má bavit i dospělé. Své „vedlejšáky“ vystavují Nikl, Franta nebo Chalánková

V pražském centru DOX vystavuje čtrnáct současných výtvarníků. Přestože se věnují v první řadě volné tvorbě, na výstavě s názvem Fenomeander se představují jako ilustrátoři. Instalace ukazuje, jakou podobu může mít dětská literatura.
27. 7. 2021|

Oblíbené pochoutky skladatele Janáčka nabízejí brněnské kavárny

Poznávat skladatele Leoše Janáčka nejen prostřednictvím hudby, ale také skrz jeho chuťové buňky, umožňuje projekt Léto s Janáčkem. Brněnské cukrárny a kavárny nabízejí k ochutnání jeho oblíbené sladkosti, k dostání je i kniha s recepty, podle kterých vařila jeho kuchařka.
22. 7. 2021|

Na zdech domů brněnského Bronxu vznikají velkoplošné malby projektu Městské galerie

Domy v oblasti takzvaného brněnského Bronxu mezi Francouzskou ulicí a Cejlem se mění v galerii pod širým nebem. Na štítových zdech, v prolukách a na dalších místech vzniknou velkoplošné malby. První z nich s ironií zobrazuje zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela, jak kontroluje pokusný hrášek. Cílem je postupně vyzdobit až dvacet zdí.
4. 11. 2020|