TÉMA

Ramstein

Německo pošle Ukrajině zbrojní balík za půl miliardy eur. Na munici přispějí i Finsko a Kanada

Berlín poskytne Kyjevu nový zbrojní balík v ceně 500 milionů eur, v přepočtu zhruba 12,6 miliardy korun. Jeho součástí je zaplacení 180 tisíc kusů dělostřelecké munice z české iniciativy. Tu spolkový ministr obrany Boris Pistorius ocenil, díky ní prý nastal pokrok v zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí. České úsilí na úvod jednání na americké základně Ramstein vyzdvihl také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. V průběhu dne oznámily své finanční příspěvky do české iniciativy také Helsinky a Ottawa.
19. 3. 2024|

Berlín pod tlakem. Desítky zemí řešily vyzbrojování Ukrajiny, Němci váhají s dodávkami tanků Leopard

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu ve čtvrtek na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Podle Berlína ale rozhodnutí v této věci padne brzy. Schůzka, která Kyjevu zaručila další podporu, se podle amerického ministra obrany Lloyda Austina soustředila na posílení ukrajinské vzdušné obrany proti ruským úderům.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 22:49|

Spojené státy poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině. Podpoří i Česko a další evropské země

Americký prezident Joe Biden schválil dodatečný příspěvek 675 milionů dolarů (16,6 miliardy korun) na zbraně pro Ukrajinu včetně raket pro systémy HIMARS, řekl ministr obrany Lloyd Austin ve čtvrtek v Německu. Na tamní letecké základně Ramstein se sešly desítky ministrů obrany k jednání o dlouhodobé podpoře Ukrajiny v boji proti ruské invazi. Spojené státy zároveň oznámily podporu 18 evropským zemím, které potenciálně ohrožuje ruská agrese. Podle agentury AP mezi nimi má být i Česko.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:15|

Německo dodá Ukrajině protiletadlové systémy Gepard

Německo dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany Gepard. Potvrdila to ministryně obrany Christine Lambrechtová na mezinárodní konferenci na americké základně Ramstein v Německu. Zároveň uvedla, že země bude v pomoci Ukrajině pokračovat, ale dodávky zbraní chce koordinovat se svými spojenci. Norsko na nákup zbraní pro Ukrajinu vyčlení v přepočtu miliardu korun.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 23:32|

NATO chce chránit družice, schválilo vznik vesmírného centra v Ramsteinu

Severoatlantická aliance vybuduje nové středisko vesmírných operací na základně v německém Ramsteinu. Shodli se na tom ministři obrany NATO, kteří tento týden debatovali o možnostech zlepšení ochrany aliančních satelitů před možnými útoky protivníků. Zástupci spojeneckých vlád během videokonference také potvrdili závazky svých zemí zvyšovat obranné výdaje, které by podle dlouhodobého plánu měly do roku 2024 dosáhnout dvou procent hrubého domácího produktu členských států.
23. 10. 2020|