TÉMA

Kina

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila bohoslužba za Alžbětu II. Byla vrcholnou událostí pondělního státního pohřbu britské panovnice, na který přijelo na pět set státníků a dalších významných osobností z celého světa. Osm nosičů po skončení bohoslužby za zvuku varhan přeneslo rakev na lafetu, kterou 142 příslušníků královského námořnictva odtáhlo centrem Londýna k Wellingtonovu oblouku. Odtud byla rakev pohřebním vozem převezena na hrad Windsor. Během smutečního obřadu byla spuštěna do krypty v kapli svatého Jiří. Večer se s ní na soukromém obřadu ještě naposledy rozloučí nejbližší.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 19:57|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Opatření v kultuře se rozvolní za týden. Očkovací certifikát bude elektronický, skončí část Antiviru

Pravidla rozvolnění protiepidemických opatření v kultuře by se měla s ostatními oblastmi sjednotit od začátku příštího týdne, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po pondělním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Návrhem se na odpoledním jednání zabýval kabinet. Vláda také rozhodla o otevření dětských koutků nad jejich poloviční kapacitu a na podnět ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) podpořila konec proplácení mezd v rámci programu Antivirus. Prodlouženo bude naopak prominutí DPH na respirátory, a to do konce června.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:58|

Kultura by měla mít stejné podmínky jako restaurace, říká Zaorálek. Podle Němcové si hraje na opozičníka ve vládě

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude usilovat o co nejrychlejší rozvolnění v oblasti kultury. Požaduje srovnání podmínek na úroveň, která bude platit od pondělí pro restaurace. Podle opoziční senátorky Miroslavy Němcové (ODS) to ale vypovídá o neschopnosti a selhání vlády, která neumí nastavit jednotná pravidla pro všechny oblasti. O rozvolňování v kultuře politici debatovali v Otázkách Václava Moravce. Účast v pořadu odmítl poslanec SPD Miloslav Rozner.
30. 5. 2021|

Čísla se vyvíjejí dobře, komplikací jsou velké rozdíly mezi okresy, hodnotí epidemickou situaci Levínský

Ministerstvo zdravotnictví má hotový plán dalšího uvolňování protikoronavirových zákazů. Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ve středu zmínil, že obchody a některé služby se mohou otevřít už v pondělí 3. května. Podmínkou je, že týdenní nárůst nových případů klesne pod hranici sto na sto tisíc obyvatel. Komplikací může ale pro rozvolňování být, že rozdíly mezi okresy jsou obrovské, až řádové, upozornil v pořadu Události, komentáře matematik a člen mezioborové skupiny pro epidemické situace René Levínský. „A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření a kde zavést,“ uvedl.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 10:02|

Rakousko a Slovensko znovu zpřísňují, uzávěry budou do února

Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli šíření koronaviru o dva týdny do 7. února a zpřísní některá stávající pravidla. Obchody, služby nebo muzea budou moci otevřít 8. února, pokud do té doby výrazně klesne sedmidenní průměr nových nakažených. Restaurace a hotely ale budou moci obnovit provoz nejdříve v březnu. Lidé budou muset také v obchodech, na úřadech a ve veřejné dopravě nosit respirátory typu FFP2. Na Slovensku nebudou moci lidé od 27. ledna bez negativního testu jezdit do práce.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 21:53|

Podpora kultury zaspala, kritizuje vládu Němcová. Situace je pro nás novum, hájí se Zaorálek

Státní podpora uměleckých oborů, které zasáhly dopady koronavirové pandemie, je nedostatečná, byrokratizovaná a pomalá. V Událostech, komentářích to prohlásila senátorka Miroslava Němcová (ODS). Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se hájí, že se resort takto zabývá komerční kulturou vůbec poprvé – a že bylo potřeba zohlednit unijní podmínky.
22. 12. 2020|

Rozvolňování se nekoná. Francouzi přijdou i o veřejné oslavy silvestra

Francie znovu zpřísňuje opatření proti koronaviru. Denní počet nakažených je stále vysoký, hospitalizovaných je pětadvacet tisíc lidí. Uvolňování restrikcí proto nebude pokračovat podle původního plánu. Vláda prodlužuje večerní zákaz vycházení a nechává uzavřená místa, kde by se mohl potkávat větší počet lidí.
13. 12. 2020|

Přehledně: Ve čtvrtek otevírají obchody, restaurace i kadeřnictví, divadla zůstávají zavřená

Od čtvrtka se v Česku uvolňuje část opatření proti covidu-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES) mohou znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků. I po čtvrtku zůstanou povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.
2. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 14:01|

Evropa opět zpřísňuje. Itálie zavádí roušky venku, Slovensko chce omezit vstup pro Čechy

Přísnější opatření proti šíření covidu-19 platí od čtvrtka mimo jiné v Itálii, kde se musí začít nosit roušky i venku v blízkosti lidí z jiné domácnosti. Bruselský region na měsíc zavře kavárny a bary, podobně jako to už od úterka udělala Paříž. Zpřísnění protikoronavirových opatření projedná i švédská vláda. Slovenský premiér Igor Matovič uvažuje o dalším omezení vstupu Čechů do země.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 16:20|