TÉMA

Princezna

Britská princezna Kate má rakovinu, oznámil Kensingtonský palác

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Oznámila to v pátek ve videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Oznámení přišlo po týdnech spekulací o jejím zdravotním stavu. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha a od té doby se neobjevovala na veřejnosti.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 21:49|

Norská princezna zahájila vojenský výcvik. S armádou stráví rok na severu země

Norská princezna Ingrid Alexandra zahajuje svůj první řádný vojenský výcvik v nejsevernější části země, příštích dvanáct měsíců stráví nasazena v ženijním praporu. Devatenáctiletá aristokratka je nejstarším potomkem následníka norského trůnu, korunního prince Haakona, a po něm je i druhým člověkem v nástupnické linii.
19. 1. 2024|

Španělská korunní princezna Leonor složila přísahu na ústavu. V úterý oslavila osmnácté narozeniny

Následnice španělského trůnu, princezna Leonor, v úterý, v den svých 18. narozenin, formálně vstoupila do centra pozornosti přísahou věrnosti španělské ústavě. Obřad v madridské budově parlamentu stvrdil, že se stane královnou po svém otci, králi Filipovi VI., za předpokladu, že její otec nebude mít další mužské potomky.
31. 10. 2023|

Moravští antropologové rekonstruovali podobu středověkých velmožů

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek už šest let vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů. Posledními dvěma výstupy jsou podoby raně středověkých velmožů ze Sadů u Uherského Hradiště. Letitou tvorbu, na níž spolupracují i s archeologem Luďkem Galuškou, představili v nové knize „Tváří v tvář předkům. Laboratoř antropologické rekonstrukce“, kterou vydalo stejnojmenné pracoviště Moravského zemského muzea, pro nějž oba zmínění tvůrci pracují.
15. 12. 2021|

Na Instagramu se objevila fotografie dubajské princezny Latífy. Není ale jasné, kdy vznikla

Na instagramu byla zveřejněna fotografie, na níž je zachycena dcera dubajského panovníka Muhammada bin Rašída Maktúma. Princezna Latífa v únoru publikovala video, na němž tvrdila, že je proti své vůli zadržovaná v hlídané vile a bojí se o život. V minulosti se pokusila uprchnout ze Spojených arabských emirátů (SAE). O její osud projevila zájem i OSN a požadovala důkaz o tom, že je princezna naživu.
22. 5. 2021|

Nemanželská dcera Alberta II. vyhrála v soudním sporu. Je z ní belgická princezna Delphine

Belgie má novou princeznu. Stala se jí Delphine Boëlová, nemanželská dcera bývalého krále Alberta II. Dvaapadesátiletá sochařka se kvůli uznání otcovství soudila od roku 2013. Bývalý panovník teprve letos v lednu přiznal, že je jejím biologickým otcem. Bruselský odvolací soud pak rozhodl, že ženě patří titul belgické princezny.
6. 10. 2020|