TÉMA

Piráti a STAN

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Zmrazení platů hasičů a policistů Hamáček odmítá, takový rozpočet prý nepodpoří. Šetřete jinde, vzkazují Fiala a Rakušan

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce uvedl, že pro rozpočet, který by počítal se zmrazením platů hasičů a policistů, by nehlasoval. Reagoval tak na sobotní slova ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která chce tento návrh předložit rovnou vládě. Podle šéfa ODS Petra Fialy by se mělo šetřit jinde, zmínil například neefektivnost státní správy. Také předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že stát by měl hledat úspory hlavně u sebe. Řekl také, že vláda je spoluzodpovědná za rostoucí inflaci.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 19:17|

ANO vede, koalice Pirátů a STAN ztrácí 1,5 procentního bodu, naznačil průzkum Medianu

Ve volbách by v lednu zvítězilo vládní ANO, ale pouze s velmi těsným náskokem na druhou koalici Pirátů a STAN, vyplývá z nového volebního modelu agentury Median. Hnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) přisoudil model nejslabší výsledek od voleb v roce 2017, od minulého průzkumu Medianu vydaného na počátku prosince ztratilo dva procentní body. Podle nového modelu by se dostalo do sněmovny ještě šest kandidujících uskupení.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 16:48|

Daňový balíček bude nutit kraje ke škrtům. Hejtmani ale věří, že ještě domluví kompenzace

Představitelé krajů mají obavy z dopadu schválených daňových změn na krajské rozpočty. S vládou proto chtějí hejtmani jednat o kompenzacích pro samosprávy. Sněmovna v noci na pátek schválila daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl u daně z příjmů fyzických osob sazby 15 procent a 23 procent z hrubé mzdy.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 19:17|

Piráti budou ve druhé polovině listopadu hlasovat o volební koalici se STAN

Piráti budou o případném začátku vyjednávání o jednorázové spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) ve sněmovních volbách příští rok hlasovat od 20. do 23. listopadu. Rozhodovat bude členská základna Pirátů, čítající zhruba tisíc lidí, ke schválení zahájení rozhovorů bude potřeba třípětinová většina. Vyplývá to z informací na diskusním fóru Pirátů.
7. 11. 2020|

Budoucí vedení Olomouckého kraje schválilo koaliční smlouvu

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj a ODS odsouhlasili rámcovou podobu koaliční smlouvy pro Olomoucký kraj. K podpisu má být dokument připraven v pátek. V zastupitelstvu o 55 křeslech získá tato koalice většinu 32 hlasů, do opozice zamíří ANO a SPD. Ustavující zasedání krajského zastupitelstva je svoláno na příští pátek. Nynější hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) i Suchánek jsou ale nakaženi koronavirem.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 22:01|

Hejtmanem Olomouckého kraje se nejspíš stane Josef Suchánek. Budoucí koalice podepsala memorandum

Memorandum o spolupráci v Olomouckém kraji podepsali v pondělí zástupci Pirátů se STAN, ODS a Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj. Hejtmanem se podle něj stane lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek, dosavadní ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získá tato koalice většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO zůstane společně s SPD v opozici.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 18:36|

Koalice v Olomouckém kraji získává obrysy. ODS se přiklonila k Pirátům, STAN a Spojencům

Občanští demokraté chtějí o sestavení koalice v Olomouckém kraji jednat s Piráty, STAN a Spojenci – Koalicí pro Olomoucký kraj, tedy bez vítězného hnutí ANO. V pátek o tom rozhodla regionální rada ODS. Podle předsedy regionálního sdružení ODS Michala Záchy nebyl termín jednání zatím stanoven. Případná koalice ODS, Pirátů a STAN se Spojenci – Koalicí pro Olomoucký kraj by v 55členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů.
9. 10. 2020|

Koaliční vyjednávání v Olomouckém kraji se protáhnou. ODS čeká na schůzi regionální rady

Koaliční dohodu zřejmě strany zvolené do krajského zastupitelstva Olomouckého kraje do konce týdne neuzavřou. Občanští demokraté, o jejichž spolupráci mají zájem Piráti a STAN společně se Spojenci-Koalicí pro Olomoucký kraj, budou po dalším vyjednávacím kole své pozice probírat znovu na regionální radě v pátek. Ve středu se sešli opět s Piráty a STAN, ve čtvrtek bude ODS jednat se Spojenci. V případě dohody by tyto tři strany měly získat v 55členném zastupitelstvu 32 křesel.
8. 10. 2020|

Je třeba pomoci severu a zakročit proti obchodu s chudobou, říkají lídři v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji žije čtvrté nejstarší obyvatelstvo v České republice, už od roku 2006 je v regionu více seniorů než dětí. Stárne hlavně sever kraje, Jesenicko a okolí. S tím souvisí i vyšší poptávka po různých sociálních službách. Také těmto tématům se věnovali volební lídři v Olomouckém kraji v předvolební debatě, která se zabývala právě sociální oblastí.
19. 9. 2020|

Z koronakrize bychom se měli proinvestovat, ale smysluplně, shodují se lídři v Olomouckém kraji

Většina lídrů stran v Olomouckém kraji se před volbami do krajského zastupitelstva shoduje na tom, že výpadky v příjmu kvůli koronakrizi pomůžou vyřešit investice. Ty by však měly být smysluplné. Někteří si myslí, že by měl krajům více pomoci stát. Situaci v souvislosti s covidem-19 hodnotí v regionu jako dobrou, většina i vítá zřízení krizového štábu, o kterém v pátek informoval premiér Andrej Babiš (ANO).
18. 9. 2020|