TÉMA

Megalodon

Megalodon byl větší a rychlejší, než se dosud předpokládalo, ukázal počítačový model

Před pěti miliony lety hlídkovali v oceánech obrovští žraloci megalodoni. Navzdory slávě mnohatunového žraloka byla jeho přesná velikost a tvar dlouho předmětem sporů, napsal list The New York Times. Paleontologové nyní na základě zachovalé páteře megalodona vytvořili trojrozměrný počítačový model, který naznačil, že tento vrcholný predátor byl zřejmě ještě větší a rychlejší, než si dosud mysleli.
20. 8. 2022|

David možná porazil Goliáše. S vyhynutím megalodonů mohli podle studie souviset menší žraloci

Paleontologové už desítky let řeší záhadu, kam se v pravěku ztratili z oceánů obří megalodoni, největší žraloci planety. Nový výzkum naznačuje, že na tom mohli mít podíl jejich mnohem menší vzdálení bratranci, moderní žraloci bílí.
1. 6. 2022|

Novorození megalodoni byli větší než dospělý muž. Živili se svými sourozenci, odhalila studie

Paleontologové využili moderní zobrazovací metody na část „kostry“ pravěkého žraloka megalodona. Vědci zjistili, že při narození musel tento predátor měřit asi dva metry – byl tedy větší než většina dospělých mužů.
12. 1. 2021|

Vědci přesněji popsali velikost megalodona. Jen jeho ploutev byla větší než člověk

Britský vědecký tým pomocí přesnějších metod vypočítal velikost obřího prehistorického žraloka, ze kterého se do dnešní doby dochovaly pouze zuby či obratle. Megalodon, který obýval oceány před 23 až třemi miliony let, podle studie zveřejněné v odborném časopise Scientific Reports měřil až 16 metrů a jeho hřbetní ploutev téměř dosahovala výšky dospělého člověka.
7. 9. 2020|