TÉMA

Malše

V řekách ještě teče hodně vody, Nežárka klesla těsně pod druhý povodňový stupeň

Rozvodněno bylo po deštích z konce minulého týdne v úterý odpoledne stále šest řek na jedenácti měřicích stanicích v celém Česku. Večer počet míst s povodňovou aktivitou klesl na rovnou desítku. Nyní jsou už všechny na prvním stupni povodňové aktivity. Nežárka dlouho držela stupeň druhý, v 15:30 klesla těsně pod něj. Výstraha v souvislosti s povodněmi platí už jenom v Praze, vyhlášena je do středečního dopoledne.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 21:13|

Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|

30 let zpět: Kvalita pitné vody

Jaká byla před 30 lety kvalita pitné vody v Česku? Ne všude se ji dařilo upravit tak, aby vyhovovala normám. Oproti tomu ale možná překvapí zjištění, že kvalitní vodní zdroj byl v severních Čechách, v té době nechvalně známých svým znečištěným ovzduším.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 11. 2022|

Na Plzeňsku hrozí kvůli dešti povodně. Hasiči zasahovali na pražském vršovickém nádraží

Vydatný déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varovali před povodněmi v Černošicích a v Praze, kde se dostal na druhý stupeň Botič. Výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí vyhlásili také na Plzeňsku a Rokycansku, kde je na třetím stupni řeka Klabava. Do pondělka platí varování před vydatnými dešti.
20. 8. 2022Aktualizováno20. 8. 2022, 23:59|

Když Vltava vystoupila z břehů. Povodně roku 2002 meteorology zaskočily

Meteorologické modely nedokázaly předpovědět včas rozsah výjimečných srážek, které způsobily povodně roku 2002. Množství vody, které během několika dní spadlo, bylo rekordní a řeky je nedokázaly pojmout.
8. 8. 2022|

Před 130 lety zaplavila rozbouřená Vltava téměř třetinu Prahy a zničila Karlův most

Těsně před půl šestou ráno 4. září roku 1890 pobořila velká voda Karlův most. V té době již sice po celých Čechách i Moravě pršelo několik měsíců téměř v kuse, přesto jen málokdo věřil, že by katastrofu tento staroslavný most neustál. Ti, kteří se po mostě během protržení dokonce procházeli, za to zaplatili životem. V ten den totiž kulminovala jedna z největších povodní české historie.
4. 9. 2020|