TÉMA

Modrý Nil

Etiopie naplnila spornou přehradu, která ohrožuje zásoby vody v okolí. Egypt se bouří

Etiopie dokončila plnění přehrady na Modrém Nilu, která je součástí budované obří hydroelektrárny. Oznámil to etiopský premiér Abiy Ahmed. Proti spornému projektu, který Etiopie považuje za klíčový pro svůj hospodářský rozvoj, se dlouhodobě staví Egypt a Súdán níže po proudu. Označují jej za významnou hrozbu pro své zásobování vodou.
11. 9. 2023|

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě na Modrém Nilu

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě, kterou staví na Modrém Nilu. V neděli ráno se roztočila jedna ze třinácti turbín. Vodní dílo za 4,2 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun) je předmětem sporů mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem. Přehrada má být po dokončení největší africkou vodní elektrárnou s výkonem 6500 megawattů.
20. 2. 2022|

Spor o vodu z Nilu sílí. „Všechny možnosti jsou otevřené,“ hrozí si stomilionové země

V konžské Kinshase zkrachoval další z rozhovorů, které měly vyřešit nebezpečné spory o vodu z Modrého Nilu. Etiopie na něm dokončuje a plní Velkou přehradu etiopského znovuzrození. Súdán a Egypt dále po proudu životodárné řeky se stále více obávají kritického nedostatku vody. Problémy mohou zasáhnout území, které odhadem obývá na 250 milionů lidí. A spor může vyvolat i válku.
8. 4. 2021|

V Súdánu protéká Nilem nejvíc vody od počátku měření. Záplavy zabily desítky lidí

Rekordní záplavy v Súdánu si vyžádaly desítky životů, zničily nebo poškodily desetitisíce domů a odřízly několik čtvrtí v hlavním městě Chartúmu. Tam se stéká Bílý a Modrý Nil. Na Modrém Nilu by velkou vodu měla zadržovat obří přehradní nádrž v sousední Etiopii, která se nyní naplňuje.
27. 8. 2020|