TÉMA

Karin Lednická

Šikmý kostel je teď i Krzywy kościół. Svědectví o zmizelé Karviné hrají v Těšínském divadle

Na jeviště se dostala druhá dramatizace bestselleru Karin Lednické Šikmý kostel. Románovou kroniku o dnes už zaniklé staré Karviné nastudovala polská scéna Těšínského divadla. Přestože v polském překladu si knihu zatím přečíst nelze, zájem o příběh je velký a premiéra byla dlouho dopředu vyprodána.
28. 10. 2022|

Tragédie, jejíž okolnosti se rozkrývají dodnes. V Životicích nacisté vyvraždili desítky Poláků a Čechů

Minulý týden uplynulo 84 let od podpisu mnichovské dohody, na jejímž základě Československo muselo postoupit část pohraničního území Hitlerovu Německu. Situace, v níž se republika nacházela, využilo také Polsko, kterému připadlo na deset měsíců Těšínsko. Po německém útoku na Polsko se celé Těšínsko stalo součástí Hitlerovy Třetí říše. Násilná germanizace měla za následek také tragédii v Životicích, kde nacisté po střetu s partyzánským odbojem vyvraždili desítky Poláků i Čechů. Okolnosti této tragédie se rozkrývají dodnes. Pro Reportéry ČT téma zpracovala Silvie Kleková.
4. 10. 2022|

Konečně jsme pochopili podstatu našich rodinných problémů, říkají prý čtenáři spisovatelce Lednické

Spisovatelka Karin Lednická ve svých románových kronikách otevírá skutečnou historii hornických oblastí severovýchodu republiky. Řeší lidské osudy na pozadí zapomenutých tragédií, jako třeba zavraždění šestatřiceti mužů gestapem v malé vesnici Životice, jíž se věnuje ve své letošní novince. Autorka bestsellerů Šikmý kostel mluví v Interview ČT24 o tom, jak vlastně pracuje i jak vznikají národnostní spory, jimž se ve své tvorbě také věnuje.
17. 8. 2022|

Na dohled šikmého kostela mají vzniknout obří skleníky a naučný park. Škoda, říká Karin Lednická

Dlouho opomíjené místo na Karvinsku se má stát za několik let turistickým centrem. Soukromý investor chce v lokalitě bývalého Dolu Barbora vybudovat zábavní a naučný rodinný park. V jeho sousedství mají vyrůst velkokapacitní skleníky pro simulaci klimatických podmínek. Investoři mluví o atrakci, která lidi zajímá, odpůrci namítají, že takový projekt nepatří do historicky cenného území. Nápad se nelíbí například spisovatelce Karin Lednické, která Starou Karvinou dostala do širšího povědomí bestsellerem Šikmý kostel.
25. 4. 2022|

Velký knižní čtvrtek přináší novinky Lednické, Attenborougha či Gaimana

V jeden den přibylo na knihkupecké pulty dvanáct novinek. Na tituly, které by mohly být pro čtenáře zajímavými, upozorňuje Velký knižní čtvrtek. Jeho jarní akce letos připadá na 24. března. Ve výběru jsou zastoupeny nové příběhy od zahraničních i českých autorů, například Karin Lednické, Davida Attenborougha, Jeana-Michela Guenassii, Bianky Bellové či Neila Gaimana.
24. 3. 2022|

Lednická sepsala tragédii v Životicích. Gestapo zastřelilo dětem tátu přímo před očima, popisuje

Karin Lednická si čtenáře získala románovou kronikou Šikmý kostel. Ještě před třetím dílem se ale rozhodla vydat jiný příběh, který se nicméně také odehrává na Karvinsku. V literárním dokudramatu Životice chce připomenout zapadlou kapitolu této obce: masakr za druhé světové války.
10. 3. 2022|

Román Šikmý kostel se přiklání ke ztraceným osudům z Karviné. Většina je reálných, říká autorka

K nejčtenějším tuzemským titulům patří aktuálně románový debut Karin Lednické. Příběh zasadila do původní Karviné, ztraceného města, které pohřbila důlní činnost a připomíná ho už jen hřbitov a nakloněný svatostánek. Šikmý kostel dal také románové kronice název.
1. 9. 2020|