TÉMA

Pavel Latuška

Běloruský soud udělil Cichanouské v nepřítomnosti trest 15 let vězení

Běloruský soud v pondělí vynesl verdikt nad opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou a vyměřil jí 15 let vězení. Někdejší opoziční kandidátka na prezidentku žije v litevském exilu, soudní proces se konal v její nepřítomnosti.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 14:26|

Aktivisté blokují dopravu na hranicích s Běloruskem. Chtějí tvrdé sankce vůči Lukašenkovu režimu

Poblíž polsko-běloruských hranic na východě Polska vzniklo stanové městečko aktivistů, kteří protestují proti zhoršující se situaci v Bělorusku. Část z nich blokuje i tamní dopravu, chtějí tím upozornit na nutnost sankcí vůči běloruskému režimu a jeho lídrovi Alexandru Lukašenkovi.
8. 6. 2021|

Běloruská prokuratura stíhá vůdce opozice, viní je z „vytvoření extremistické organizace“

Běloruská generální prokuratura oznámila, že zahájila trestní stíhání vedoucích představitelů opozice proti režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Důvodem je údajné vytvoření extremistické organizace s cílem získat moc neústavním způsobem. Mezi stíhanými je i vůdčí osobnost opozice Svjatlana Cichanouská, kterou úřady záhy po srpnových volbách přinutily opustit zemi.
21. 12. 2020|

Policie v Minsku tvrdě zasáhla proti demonstrantům. Zadržela také desítky novinářů

V Bělorusku v neděli desítky tisíc lidí opět protestovaly proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka. Protesty provázelo policejní násilí, již na začátku demonstrace v hlavním městě Minsku bezpečnostní síly odtahovaly pokojné občany do připravených minibusů, napsala agentura DPA. Uvedla rovněž, že podle pozorovatelů byly střety mezi policií a demonstranty nejostřejší za několik týdnů. Lukašenko v sobotu jednal ve vězení s některými představiteli opozice.
11. 10. 2020Aktualizováno11. 10. 2020, 19:47|

Mnozí běloruští studenti bojkotovali první školní den. V policejních antonech skončily desítky lidí

Několik tisíc běloruských studentů v Minsku na výzvu opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské bojkotovalo začátek nového školního roku a vyšlo do ulic demonstrovat s požadavkem na odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka a vypsání nových voleb. Bezpečnostní síly podle opozice zadržely více než padesát lidí, včetně novinářů. Protesty proti autoritářskému režimu pokračují v Bělorusku čtvrtým týdnem.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 18:40|

Běloruský soud odmítl stížnosti opozice na volby, dva členové Koordinační rady dostali deset dní vězení

Běloruský nejvyšší soud odmítl všechny žádosti opozičních kandidátů, aby neuznal výsledky prezidentských voleb z 9. srpna. Jiný soud poslal na deset dní do vězení dva členy opoziční Koordinační rady, Sjarheje Dyleuského a Olgu Kovalkovou, které policisté zadrželi v pondělí. Rada odmítla tvrzení úřadů, že usiluje o převzetí moci, a uvedla, že jí jde o zahájení dialogu. Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská řekla, že země nyní prochází pokojnou revolucí. V ulicích Minsku demonstrovali odpůrci i přívrženci režimu. Rusko varovalo USA a EU před sankcemi proti Minsku.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 22:08|