TÉMA

Státní plavební správa

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

O kapitánské zkoušky je letos zase větší zájem. Státní plavební správa zatím vydala přes 2500 průkazů

Zájem o kapitánské zkoušky na lodě letos zase vzrostl. Česká televize to zjistila od poskytovatelů kapitánských kurzů a Státní plavební správy. Ta letos zatím vydala 2549 průkazů, což je o 830 více než loni touto dobou. Jejich počet se tak blíží tomu před covidem. Některé kapitánské školy dokonce hlásí plné kapacity. Plavební správa zároveň upozorňuje, že na podzim má vstoupit v platnost novela, která už neumožní výměnu neplatných dokladů. Ti, kteří to nestihnou, budou muset skládat zkoušky znovu.
21. 7. 2022|

Probíhá rekonstrukce části Orlické přehrady, lodě nyní převáží speciální výtah

Stavaři nedaleko hráze Orlické přehrady odstřelují skály. Hloubí tam koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Miliardová rekonstrukce je zatím největší investicí na celé vltavské kaskádě. Kvůli ní se ale letos zkrátí sezona pro převážení lodí, které teď transportuje nový výtah.
28. 5. 2022|

Lodní doprava na Vltavě láme rekordy. Přibývá i nehod na řekách

Řeka Vltava zažívá v lodní dopravě rekordní sezonu, jen letos v červenci se na její horní úsek vydaly víc než čtyři tisíce lodí. Z toho vyplývá, že za posledních pět let se zájem o plavbu zvýšil téměř trojnásobně. Povodí Vltavy proto buduje další místa ke kotvení, plánuje také prodloužit otevírací dobu plavebních komor.
20. 8. 2021|

Vesty vodákům na kajacích a raftech zachraňují životy. Až čtyřicet procent lidí je ale neobléká

Plavební správa i majitelé půjčoven apelují na vodáky, aby nosili záchranné vesty. Ve středu například zachránily životy pětičlenné rodině na řece Moravě. Zhruba čtyřicet procent lidí, kteří se na kanoi, kajaku nebo raftu vydají na řeku, si vestu neoblékne.
13. 8. 2021|

Vodním záchranářům chybí peníze. Obávají se navíc, že jejich zásahy budou letos muset být častější

Vodním záchranářům začíná sezona. Dohled nad vodními plochami vykonávají dobrovolně, bez nároku na honorář. I tak jim schází peníze, hlavně na nové vybavení nebo zázemí. Včasný zákrok je přitom nezbytný. Ročně v Česku utone 180 lidí. Záchranáři se navíc obávají, že v souvislosti s vyšším zájmem o tuzemskou dovolenou kvůli pandemii by počty nehod mohly ještě narůstat.
3. 7. 2021|

U řek a ve vodě bude v létě mnoho lidí, očekává plavební správa. Lodě budou muset na přehradách zpomalit

Lodě budou muset v létě na Slapech i některých dalších přehradách zpomalit. Celkem na 40 kilometrech řek v Česku bude povolená pouze plavba ve výtlaku. Při zahájení plavební sezony to oznámili ministr dopravy Karel Havlíček a ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Plavební správa očekává, že bude v létě velký zájem o rekreaci na vodě, popluje mnoho lodí, zároveň se budou lidé koupat. Omezení mají zajistit bezpečnost.
11. 5. 2021|

Nehod na řekách a přehradách letos přibylo, některé byly tragické. Ministerstvo vydalo bezpečnostní desatero

Nehod na řekách a přehradách letos přibylo. Oproti loňským jedenácti jich bylo už 21. Úřady evidují čtyři velké plavební nehody, z čehož tři skončily utonutím. Jen za červenec a polovinu srpna už utonulo 30 lidí. I proto ministerstvo dopravy vydalo takzvané bezpečnostní desatero.
21. 8. 2020|