TÉMA

Le Havre

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|

Francie zadržela loď britských rybářů. Londýn slibuje odvetu

Francie zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn slíbil odvetu, hovořil o porušení mezinárodního práva a oznámil, že si chce předvolat francouzskou velvyslankyni. Média incident spojují s eskalujícím sporem o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit. Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že prý nedostala dostatečný počet licencí.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:58|

Ozbrojený muž držel šest rukojmích ve městě Le Havre. Vzdal se policii

Ozbrojený muž, který ve čtvrtek odpoledne zajal šestici rukojmích v jedné z bank v severofrancouzském městě Le Havre, se vzdal policii. Před tím všechny lidi propustil, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policejní odbory. Podle nich strážci zákona při zatýkání muže nepoužili zbraně. Televizní stanice RTL dříve uvedla, že se domáhal osvobození Palestinců vězněných Izraelem.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 23:18|