TÉMA

Kvalita vody

Voda v přírodních koupalištích se ve vedru kazí. Leckde je nevhodná

Kvalita vody v rybnících a biotopech se v důsledku vysokých teplot zhoršuje. Návštěvníci se aktuálně nesmí koupat v přírodním koupališti v Trutnově, na Lhotce v Praze, v nádrži Orlík u veřejného tábořiště Podolsko, v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v biotopu Bečva a ve Velkém rybníku na Karlovarsku. Nevhodný ke koupání je nově rybník Chmelař na Českolipsku, koupaliště Tanvald a jezírko Košutka v Plzni. Jako nejčastější důvod uvádí ministerstvo zdravotnictví překročení hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a a překročení hodnot mikrobiologických ukazatelů. Kvalita vody se vzhledem k rostoucím teplotám a vegetační sezóně sinic může podle odborníka ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) horšit i na dalších místech.
17. 7. 2023|

Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.
13. 10. 2022|

Kvalitu vody v Bečvě bude nonstop hlídat monitorovací stanice

Na břehu řeky Bečvy už stojí monitorovací stanice, která by měla už za několik týdnů nepřetržitě střežit kvalitu vody. O vše se postarají perloočky v akváriích, které budou prakticky okamžitě indikovat jakékoliv znečištění a varovat vodohospodáře. To by mělo vyloučit prodlení, k jakému došlo při otravě Bečvy v září 2020. Tehdy na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem uhynulo asi 40 tun ryb.
7. 1. 2022|

30 let zpět: Jak jsme na tom s vodou

Léto 1990. Vedro, sucho a nedostatek vody trápily obyvatele. Podívejte se, jaká situace byla na Berouce, na rybníku Svět v jižních Čechách nebo třeba v pražském Podolí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 8. 2020|