TÉMA

Správní soud

Těžba v Dole Turów může pokračovat. Soud ve Varšavě přerušil jednání

Varšavský správní soud ve čtvrtek oznámil, že přerušuje řízení ohledně Dolu Turów, ve kterém se ekologické organizace domáhaly zrušení rozhodnutí umožňujícího těžbu. Informovala o tom polská média. Podle nich to znamená, že v těžbě hnědého uhlí v dole se může přinejmenším prozatím pokračovat. O Turów vedlo s Polskem spor i Česko, a to kvůli dopadům těžby na spodní vody. Tento spor urovnala loni v únoru mezistátní dohoda, podepsaná šéfy vlád obou zemí.
31. 8. 2023|

Ministerstvo mělo vydat zprávu vyšetřovatelů o Čapím hnízdě, rozhodl soud

Když ministerstvo financí neposkytlo žadatelům zprávu evropského úřadu OLAF o kauze Čapí hnízdo, jednalo nezákonně. Rozhodl tak pražský městský soud, na který se obrátila organizace Kverulant, když ministerstvo odmítlo její žádost. Rozhodnutí úřadu soud zrušil a vrátil žádost k novému projednání. Ministerstvo se proti rozhodnutí nemůže odvolat, může však podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 14:32|

Soud zrušil rozhodnutí Zemana o nejmenování Fajta profesorem

Prezident Miloš Zeman bude muset znovu řešit jmenování historika umění Jiřího Fajta profesorem. Správní soud v pondělí dospěl k závěru, že Zemanovo předchozí rozhodnutí o Fajtově nejmenování bylo nezákonné. Hodnotilo totiž uchazečovu odbornou způsobilost, což prezidentovi nenáleží. Verdikt je pravomocný. Obdobně soud nedávno rozhodl i ohledně nejmenování fyzika Ivana Ošťádala, proti čemuž si prezident podal kasační stížnost.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 19:17|