TÉMA

Jídelníček

Chytré náramky pomáhají dětem bojovat s nadváhou

Chytré náramky v rámci projektu Buď fit 24 po půl roce pomáhají už 367 dětem s nadváhou. Pro ČT to uvedlo Národní screeningové centrum (NSC). Cílem ministerstva zdravotnictví je do roční hry s mobilní aplikací zapojit až tisícovku dětí od šesti do jedenácti let, a předejít tak pokud možno obezitě. Náramky a aplikaci získají rodiče pro své děti u pediatrů. Těch už je do programu zapojených téměř sto.
30. 7. 2025|

Lidé by měli jíst udržitelněji, radí Světový fond na ochranu přírody. Přinesl návod na jídelníček pro 21. století

Světový fond na ochranu přírody (WWF) představil nová doporučení pro zdravé a udržitelné stravovací návyky ve střední Evropě. Udržitelný jídelníček vypracovaný environmentální organizací má nejen odpovídat národním nutričním standardům, ale zároveň efektivně snižuje ekologickou stopu stravování Středoevropanů.
5. 2. 2024|

Obézních dětí přibývá. Ideální váhu jich nemá víc než čtvrtina

V době epidemie covidu-19 lidé podle lékařů zaměřujících se na obezitu přibírali kvůli nedostatku pohybu a nevhodné stravě, dospělí kvůli práci z domova a děti kvůli výuce on-line. Často se ale k dřívějšímu aktivnějšímu životnímu stylu nevrátili ani po uvolnění protiepidemických opatření, stále oblíbená je například dovážka jídla. Informovali o tom zástupci České obezitologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
2. 3. 2023|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

Čína dobývá trh s kaviárem. Díky velkofarmám se stává tento pokrm dostupnějším

Kaviár je po staletí vyhledávanou lahůdkou. Její nejznámější výrobci historicky pocházeli od Kaspického moře, v současnosti ale světovému trhu dominuje Čína. Tamní zpracovatelé se orientují především na export tohoto luxusního kulinářského produktu. Byznys s kaviárem v Číně kvete také díky velkým investicím a vládní podpoře.
28. 12. 2020|

Pestřejší či výživnější. Ministerstvo připravilo nový manuál k jídlům v nemocnicích

Zastaralé standardy stravování v nemocnicích z 50. let budou minulostí. Ministerstvo zdravotnictví dokončilo nový manuál, který zahrnuje výživnější jídlo pro rizikové pacienty a pestřejší kombinace pokrmů obecně. Závazně by se dokumentem měla řídit státní zdravotnická zařízení – pro ty ostatní bude jen ve formě doporučení.
20. 7. 2020|
Načítání...