TÉMA

Nathan Law

Hongkongské úřady tvrdě potírají prodemokratické hnutí, ve věznicích běží převýchova aktivistů

Hongkongské úřady intenzivně tlačí na vězněné prodemokratické aktivisty. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení takzvaný deradikalizační program, který má potlačit jejich politické přesvědčení a přimět je k přiznání k extremismu. Podle úřadů už nucenou převýchovou mělo projít bezmála 900 mladých lidí. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová hovořila nejen o tomto tématu s představitelem hongkongské opozice Nathanem Lawem. Ten je aktuálně v britském exilu.
10. 6. 2023|

Exil mi dává svobodu kritizovat Peking, rozumíme dílu Havla, říká aktivista Nathan Law

Osmadvacetiletý aktivista a někdejší studentský vůdce Nathan Law v exilu poukazuje na věci, o nichž obyvatelé Hongkongu, odkud emigrovaly tisíce mladých lidí, mluvit nemohou. Stal se nejmladším hongkongským zákonodárcem, bojovníkem za lidská práva i politickým vězněm. Nyní žije v britském exilu a loni publikoval knihu Svoboda: jak ji ztrácíme a bráníme. O víkendu byl hostem pražského veletrhu Svět knihy.
13. 6. 2022|

Tisíce obyvatel opouštějí Hongkong. Do emigrace je žene zhoršující se politická situace

V Hongkongu začal další proces s demokratickými aktivisty. Tentokrát stojí před soudem několik členů skupiny, která se snažila utéct na Tchaj-wan. Mnozí obyvatelé asijské finanční metropole se pro emigraci rozhodují právě kvůli zhoršující se politické situaci. Jenom Velká Británie obdržela 27 tisíc žádostí na základě vízového programu, do kterého se uchazeči můžou hlásit od konce ledna. Další míří do Spojených států, Austrálie či zemí Evropské unie.
8. 4. 2021|

Ocenění od ÚSTR získali hongkongský aktivista nebo český písničkář. Medaile dostanou za rok

Hongkongský aktivista, krymskotatarská historička nebo undergroundový písničkář letos získali cenu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) za svobodu, demokracii a lidská práva. Celkem ústav ocenil pět osobností a polskou organizaci Centrum Karta. Tradiční slavnostní předání pamětních medailí ovšem muselo být kvůli koronaviru odloženo na příští rok.
11. 11. 2020|

Hongkongský aktivista Law emigroval. Padlo první obvinění podle bezpečnostního zákona

Hongkong opustil kvůli obavám o svou bezpečnost jeden z nejvýznamnějších mladých prodemokratických aktivistů Nathan Law. Oznámil to na Facebooku. V Hongkongu nově platí čínský bezpečnostní zákon, který rozšiřuje pravomoc pevninské Číny ve městě a podle kritiků ukončuje princip „jedna země, dva systémy“, jenž zde zaručoval vysokou míru autonomie. V souvislosti s novým předpisem už padlo první obvinění. Peking také jmenoval ředitele hongkongského bezpečnostního úřadu, který se zákonem vznikl.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 18:36|