TÉMA

Divadlo Feste

Divadlo Feste odkrývá falešné přátele obyčejných lidí

Sílící nedůvěra pracujících vůči zajištěným městským elitám, vzestup populismu a nacionalismu se odráží v premiéře brněnského divadla Feste. Inscenace Falešní přátelé obyčejných lidí se opírá o stejnojmennou knihu rakouského politického publicisty Roberta Misika. Zamýšlí se nad tím, co lidi vede k tomu, aby naslouchali populistickým politikům.
17. 3. 2023|

Winterbergova poslední cesta má zastávku v divadle Feste. Rudiš přijel na premiéru i pro cenu

Brněnské divadlo Feste uvedlo ve světové premiéře adaptaci Winterbergovy poslední cesty. Zatím nejrozsáhlejší román Jaroslava Rudiše vypráví o putování stoletého muže zeměmi bývalého Rakouska-Uherska. Autor byl za tuto knihu oceněn v Německu. Do Česka nyní přijel, aby převzal Cenu Karla Čapka od Českého centra Mezinárodního PEN klubu.
25. 1. 2022|

Jen divadlo? Nacista Eichmann a filozofka Arendtová řeší v Brně smysl pomsty

Téměř před šedesáti lety začal v Jeruzalémě soud s „architektem holocaustu“ Adolfem Eichmannem. Mezi novináři seděla i filozofka Hannah Arendtová, jejíž interpretace procesu i osobnosti obžalovaného vyšla knižně pod názvem Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla – a vyvolala velkou kontroverzi. Brněnské Divadlo Feste na základě díla vytvořilo nyní divadelní inscenaci.
2. 8. 2020|

Divadlo Feste se pustilo do interview s možná opravdovým Petrem Kellnerem

Petr Kellner se vyhýbá médiím, to ale neznamená, že se média vyhýbají jemu. Brněnské Divadlo Feste vytěžilo podnikatelské aktivity nejbohatšího Čecha ve scénáři pro novou hru. Fiktivní rozhovor s Petrem Kellnerem demonstruje, co pro společnost znamená, když se moc soustředí v rukou několika jedinců.
30. 6. 2020|