TÉMA

Anne Hidalgo

Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.
9. 2. 2024|

V Paříži výbuch poškodil několik domů, jeden se zřítil

V pařížském 5. obvodu zazněl silný výbuch, několik domů bylo vážně poškozeno, zhroutila se budova americké hudební školy. Na místě je cítit plyn, uvedla BFM TV. Podle stanice jsou čtyři lidé v ohrožení života a zraněných je nejméně 37. Pátrání po dvou pohřešovaných bude pokračovat i v noci. Na místě zasahovalo až 325 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin ve vysílání BFM TV. Město zřídilo středisko pro lidi, kteří se museli evakuovat. Příčina neštěstí zatím není jasná.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 22:46|

Paříž stáhla téměř třetinu elektrobusů. Během měsíce dva shořely

Paříž preventivně stáhne ze svých ulic třetinu elektrických autobusů poté, co během jednoho měsíce vzplanula dvě vozidla. Jde o první větší incidenty od roku 2016, Francouzi se ale obávají, že by mohly zpomalit ekologické ambice jejich metropole.
2. 5. 2022|

V Anglii začíná uzávěra, od soboty čeká i Řecko. Dánsko kvůli koronaviru zlikviduje chovy norků

V Anglii vstupuje v platnost další striktní opatření proti šíření koronaviru – měsíční uzávěra, kterou britská vláda schválila v sobotu. Země ve středu zaznamenala 492 úmrtí, což je nejvíce od poloviny května a jeden z nejvyšších počtů úmrtí za jeden den v Evropě. Od soboty vstoupí do celostání karantény i Řecko. Vatikán zavírá kvůli nákaze svá muzea, Kypr zavádí noční zákaz vycházení.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 20:53|

Historická neúčast a Macronův neúspěch, komentuje výsledky komunálních voleb zpravodaj

V neděli dorazil ke druhému kolu francouzských komunálních voleb rekordně nízký počet voličů, důvodem zřejmě byla obava z koronaviru, ale i začínající dovolené. Sečtení výsledků znamenalo neúspěch zejména pro centristické hnutí prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu, například v Paříži skočila jeho kandiátka až na třetím místě. „Prezident tak bude muset do určité míry změnit svou strategii,“ komentuje prohru jeho strany zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
29. 6. 2020|

Ve Francii skončily komunální volby. Premiér Philippe obhájil post starosty Le Havru

Ve zhruba pěti tisících francouzských obcí a měst vyrazili občané k volebním urnám. Neděle 28. června byla totiž stanovena jako termín pro konání druhého kola komunálních voleb, které bylo v březnu zrušeno kvůli šíření koronaviru.
28. 6. 2020Aktualizováno28. 6. 2020, 21:56|