TÉMA

Potravinářský průmysl

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

Pálenice v Buchlovicích očekává slabší sezonu. Stojí za ní nedostatek ovoce

Pálenice v Buchlovicích zahajuje ve Zlínském kraji pravidelně sezonu jako jedna z prvních. Letos je ale méně ovoce než loni, navíc má nižší cukernatost a pálenky z něj tedy teče méně. Kvas je proto vhodné doslazovat cukrem. V těchto dnech se začínají pálit kvasy z raných švestek, ale nadále pokračuje i pálení letního ovoce. Fotografická exkurze do pálenice představuje technologii, ve které alkohol vzniká.
9. 10. 2021|

Hackeři zaútočili na velký potravinářský závod v USA. Vláda kvůli tomu volá do Ruska

Americká vláda podle mluvčí Bílého domu komunikuje s Ruskem v souvislosti s hackerským útokem, který ohlásila americká část brazilského potravinářského giganta JBS. Společnost údajně uvedla, že útok byl pravděpodobně veden z Ruska. Podle informací agentury Bloomberg kvůli němu přerušilo zpracovávání masa pět největších závodů JBS na území Spojených států.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 19:10|

Kvóty pro české potraviny jsou podle Bendla hloupost bez šance, Faltýnek mluví o otevření debaty

Sněmovna přijala návrh SPD, který by zavazoval velké obchody od příštího roku povinně prodávat minimálně 55 procent vybraných potravin z české výroby. Kvóta se má zvyšovat až na 73 procent. Obchodníci varují před omezením výběru a zdražením, Evropská komise před porušením pravidel volné soutěže. Petr Bendl (ODS) v Událostech, komentářích označil návrh za hloupý a nerealizovatelný, Jaroslav Faltýnek (ANO) ho hájil jako otevření debaty o přiblížení výrobců ke konzumentům.
21. 1. 2021|

30 let zpět: Potraviny byly nedostatkové zboží

Ex Plzeň, výstava výrobků potravinářského průmyslu, byla pro návštěvníky především příležitostí k nákupu nedostatkového zboží.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 6. 2020|