TÉMA

Zdeněk Štefek

Sedm témat do voleb: Jaké priority vidí kandidující strany v kultuře?

Události v kultuře stanovily šest nejpalčivějších problémů současné kulturní scény: Fungování veřejnoprávních institucí v kultuře, Národní plán obnovy, Nový fond audiovize, Státní fond kultury, Zákon o kultuře a Status umělce. K jednotlivým tématům oslovily kandidáty na ministra kultury a experty na kulturu všech relevantních stran podle průzkumů. Závěrem pak oslovení zástupci shrnují priority svých stran pro kulturu.
4. 10. 2021|

Ve Středočeském kraji jednají STAN, ODS, Piráti a Spojenci. Hejtmankou by měla být Pecková

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhráli Starostové a nezávislí, získali přes 22 procent hlasů. Na druhém místě skončila ODS s více než 19,5 procenta. V současné době v kraji vládnoucí ANO skončilo až na třetím místě se ziskem 18,5 procenta hlasů. Vítězné hnutí STAN oznámilo záměr o koalici jednat s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj. Do zastupitelstva se tentokrát nedostali zástupci ČSSD a KSČM, sociální demokraté tak přišli o 11 mandátů, komunisté o osm. Volební účast přesáhla 40 procent.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 14:43|

Co svede deset záchytných parkovišť? Středočeští lídři debatovali o dopravě v kraji

Dopravní komplikace ve středních Čechách – především ve spojení na Prahu, kam mnozí zajíždějí do práce – by středočeští volební lídři řešili výstavbou nových záchytných parkovišť, větším využíváním železnice i podporou cyklistiky. Za důležité pak považují dobudování dálniční sítě včetně vnějšího pražského okruhu a úpravu rozpočtového určení daní, která by kraji vynesla víc peněz na silnice II. a III. tříd.
25. 9. 2020|

Spor o testování seniorů na koronavirus zdarma rozděluje Středočeský kraj. Hejtmanka Jermanová ho hájí, opozice kritizuje jako nebezpečný populismus

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek řekl, že příští týden bude omezeno shromažďování lidí hlavně ve volnočasových aktivitách. Mají kandidáti na hejtmana ve Středočeském kraji dostatek informací o vývoji situace a jak by postupovali v řešení koronavirové krize?  Diskutovali o tom v debatě.
25. 9. 2020|
Otázky Václava Moravce

Vláda by měla znovu požádat o důvěru, myslí si Němcová. Podle Zaorálka stačí hlasování o rozpočtu

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD, členka mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová z ODS a stínový ministr kultury Zdeněk Štefek z KSČM se sešli v pořadu Otázky Václava Moravce, aby diskutovali o obnově českého kulturního sektoru. Ještě předtím došlo na debatu o současném dění kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) a usnesení Evropského parlamentu, během níž Němcová vyzvala vládu k žádosti o vyslovení důvěry.
21. 6. 2020|