TÉMA

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie

O svobodu pro „obchodníka se smrtí“ Buta usilovalo Rusko roky. Putinovi může posloužit

Po více než deseti letech strávených za mřížemi je pětapadesátiletý Viktor But, v USA odsouzený překupník se zbraněmi s přezdívkou obchodník se smrtí, volný. Experti upozorňují, že But může mít vazby na ruské tajné služby. A jeho nynější výměna za vězněnou basketbalistku Brittney Grinerovou může být podle nich způsobem, jak Vladimir Putin uklidňuje členy ruské elity, k nimž měl But podle všeho velmi blízko.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 22:01|

Uživatelé kokainu ničí životní prostředí, tvrdí kolumbijský prezident

Kolumbijský prezident Iván Duque kritizoval uživatele kokainu za to, že podle něj ničí životní prostředí, protože přispívají k odlesňování planety. Vysvětlil to tím, že pěstitelé koky kvůli pěstování této rostliny kácí lesy. Duque to řekl v rozhovoru s deníkem Financial Times (FT) u příležitosti konference OSN o změnách klimatu, která se koná ve skotském Glasgow.
5. 11. 2021|

Ve Španělsku zatkli Chávezova spojence, který se skrýval před vydáním do USA

Policie v Madridu ve čtvrtek zatkla bývalého šéfa venezuelské vojenské tajné služby Huga Carvajala, který se ve španělském hlavním městě skrýval před vydáním do Spojených států. Z dohledu španělských úřadů zmizel před necelými dvěma lety, napsala agentura AP.
10. 9. 2021|

Bývalí kolumbijští povstalci chtějí po vládě záruky bezpečnosti. Tvrdí, že se chtějí začlenit do společnosti

Do kolumbijské metropole v neděli dorazilo na dva tisíce bývalých povstalců z dnes už zaniklé organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Požadují, aby jim vláda zajistila bezpečnost a více pomáhala s jejich začleněním do společnosti, informoval server místního týdeníku Semana. Demonstraci nazvanou Pouť za život a mír uspořádala parlamentní strana Revoluční alternativní síla Kolumbie (má taktéž zkratku FARC) založená bývalými povstalci v roce 2017.
2. 11. 2020|

Rusko a USA jednají o výměně Whelana za dva Rusy

Rusko a Spojené státy posuzují možnost výměny bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Paula Whelana, odsouzeného v Rusku k 16 letům vězení za špionáž, hned za dva Rusy vězněné v USA, Viktora Buta a Konstantina Jarošenka. Výměně by mělo předcházet udělení milostí oběma prezidenty, uvedla agentura Interfax.
17. 6. 2020|