TÉMA

SUV

Paříž míří k vyšším poplatkům za parkování pro řidiče SUV

Skoro pětapadesát procent hlasujících Pařížanů souhlasí se zavedením výrazně vyšších poplatků za parkování pro řidiče sportovně-užitkových vozů (SUV) a silných aut s pohonem na všechna čtyři kola. Opatření má podle pařížské starostky Anne Hidalgové snížit emise a zvýšit bezpečnost chodců. Nový tarif se nemá týkat Pařížanů, ale návštěvníků města.
5. 2. 2024|

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta. Zájem je o SUV vozy

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV). Podle Svazu dovozců automobilů (SDA) meziročně vzrostly také registrace lehkých užitkových vozů, nákladních aut a motocyklů, u autobusů klesly.
7. 7. 2023|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

D8 je po smrtelné nehodě opět otevřená v obou směrech

Na 45. kilometru dálnice D8 na Litoměřicku ve směru na Prahu se ve čtvrtek v poledne střetla dodávka s kamionem. Dva lidé nehodu nepřežili a jeden člověk utrpěl zranění. Chvíli předtím se stala nehoda na kilometru 44,5 opačným směrem, dva lidé se zranili. Dálnice byla zhruba do 16:45 v obou směrech uzavřená, uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 17:21|

Prodej osobních aut klesl v Česku za devět měsíců o 22 procent

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů. U lehkých užitkových vozů činí pokles 23,6 procenta a u nákladních automobilů 35 procent.
5. 10. 2020|

Malíř Vovkanič prohrál spor se Škodou Auto, Kodiaq a Karoq na trhu zůstanou

Malíř a designér Vlado Vovkanič neuspěl ve sporu se společností Škoda Auto. Firma nemusí stáhnout z trhu vozy Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav, rozhodl středočeský krajský soud. Vovkaničovu žalobu, podle které Škoda vyrobila auta i kola na základě jeho návrhů, neuznal. Verdikt není pravomocný, zmíněný malíř a designér se proti němu odvolá.
8. 6. 2020|