TÉMA

Yoko Ono

Yoko Ono s konceptuálním uměním začala, když jako hladové válečné dítě koukala na nebe

Má pověst té, která pomohla rozbít Beatles, a mnohými je vnímána především jako vdova po zavražděném Johnu Lennonovi. Ostatně to on o ní řekl, že je „nejslavnější neznámou umělkyní na světě“. Retrospektiva The Music of the Mind (Hudba mysli) v londýnské galerii Tate Modern chce Yoko Ono představit jako samostatnou autorku, která se má čím prezentovat.
20. 2. 2024|

Za rozpad Beatles může „náš Johnny“, já jsem jen nevydržel mlčet, oznámil McCartney

Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendárních The Beatles Johna Lennona. Jeho někdejší spoluhráč v kapele prý prostě jednoho dne přišel a oznámil, že končí. Vina za konec slavných „Brouků“ přitom bývá připisována McCartneymu, protože právě on rozchod čtveřice oznámil. Pro jiné zas padá vina na Lennona, přesněji jeho manželku Yoko Ono, která kytaristu z Beatles odvedla.
11. 10. 2021|

Tip z iVysílání: Imagine, co vše byl John Lennon

V prosinci uplynulo čtyřicet let od tragické smrti Johna Lennona. V iVysílání lze po omezenou dobu přehrát několik dokumentů a záznamů, které tuto hudební ikonu připomínají. Ať už ve spojení s kapelou Beatles, nebo jeho sólovými počiny a spoluprací s Yoko Ono.
16. 12. 2020|

John Lennon dal rovnítko mezi lásku a mír. Duše nejen kapely The Beatles vyhasla před 40 lety

Kam až může dojít fanouškovský fanatismus, ukázal světu Mark Chapman. Před čtyřiceti lety si v New Yorku počíhal na zakladatele The Beatles Johna Lennona a několika ranami z revolveru ukončil jeho život. Jeho smrt tehdy oplakával celý západní svět a rezonovala i ve východním bloku, včetně Československa. Lennon se stal symbolickým ambasadorem lidských práv, který dal mezi mír a lásku rovnítko. Ovlivnil nejednu generaci lidí. Skrze vinylové desky, pásky kazet, knižní biografie, dokumenty i filmy přežívá dodnes.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 10:37|

Historie obrazem: Ikona hudby a posel míru. John Lennon by oslavil osmdesátiny

John Lennon byl jednou z nejvlivnějších osobností 20. století. Zpěvák, básník, snílek, buřič, malíř, spisovatel a aktivista, který se stal ztělesněním mírových hnutí 60. a 70. let minulého století. Popularitu mu ale přinesla hlavně kariéra ve skupině Beatles a následná sólová dráha. Spolupráce s manželkou Yoko Ono ho přivedla k politickému aktivismu, kterému se věnoval až do své předčasné smrti. Mírové poselství a další Lennonovy myšlenky vzbuzují zájem široké veřejnosti, aktivistů i politiků i v současnosti.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 20:19|

Vteřina dějepisu: Čemu dali Lennon a Yoko Ono 31. května 1969 šanci?

Poslední květen roku 1969 byl dalším hřebíčkem do Beatles. Do čtveřice „Brouků“ ho zatloukl John Lennon, neboť ten den nahrál první singl mimo slavnou kapelu. McCartneyho, Harrisona a Ringa Starra vyměnil za japonsko-americkou výtvarnici Yoko Ono. Není těžké doplnit název písně, kterou pod značkou Plastic Ono Band tehdy natočili.
31. 5. 2020|