TÉMA

Lednicko-valtický areál

Ministerstvo zahájilo proces k vyhlášení CHKO v oblasti soutoku Moravy a Dyje

Lokalita Soutok na jihu Moravy se může dočkat vyššího stupně ochrany. Ministerstvo životního prostředí zahájilo proces vyhlášení Chráněné krajinné oblasti. Devadesát dnů bude sbírat připomínky a pak je vyhodnotí. CHKO následně musí vyhlásit vláda. Završily by se tím desetiletí trvající snahy o komplexnější ochranu lužních lesů, které jsou v českém měřítku unikátní.
25. 8. 2023|

Jižní Moravou protéká voda plná amoniaku. Případem se už zabývají inspektoři z ČIŽP

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje rozsáhlé znečištění potoka Turold v okolí Mikulova. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je znečištěna zejména amoniakem. Podnět inspektorům dalo vedení města Mikulov. Kdo za nebezpečnými látkami v potoce stojí, zatím ČIŽP nekomentuje.
24. 1. 2023|

Soud začal řešit žalobu Lichtenštejnů, kteří chtějí po státu vrátit mimo jiné zámky v Lednici a Valticích

Okresní soud v Břeclavi se začal zabývat žalobou Nadace knížete z Lichtenštejna na státní instituce. Nadace  žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalované strany označily žalobu jako nedůvodnou.
9. 2. 2022|

Zápis na seznam UNESCO pomohl Lednicko-valtickému areálu začít s opravami. Už je to 25 let

Lednicko-valtický areál slaví čtvrt století od zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pro svou jedinečnost byl zapsán jako kulturní krajina 7. prosince 1996. Podle kastelánky lednického zámku Ivany Holáskové to byla významná událost, která pomohla začít s rekonstrukcemi. Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na jihu Moravy a jednou z nejvyhledávanějších památek v republice.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 18:17|

Zmizelý Katzelsdorfský zámeček ve Valticích se stal kulturní památkou. Dobrovolníci pracují na jeho obnově

Pozůstatky Katzelsdorfského zámečku, které spolek dobrovolníků odhalil a zpřístupnil veřejnosti v Lednicko-valtickém areálu, se staly kulturní památkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které zároveň podpořilo plán na obnovu zaniklého objektu.
27. 7. 2021|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Lovecký zámeček u Valtic možná vstane z popela. Obnovit se ho snaží spolek místních nadšenců

Spolek historických nadšenců pracuje na obnově loveckého zámečku nedaleko Valtic na Břeclavsku. Stavba na počátku padesátých let vyhořela a dalších šedesát let ležely její zbytky pod sutinami. Zámeček nechali postavit Liechtenštejnové v první polovině 19. století, byl dílem významného vídeňského architekta Josefa Kornhäusela.
27. 5. 2020|