TÉMA

COVID III

Covid v Česku dál slábne. Za rok 2021 ale zemřelo na 24 tisíc lidí

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5749 potvrzených případů covidu, o 22 procent méně než před týdnem. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který v mezitýdenním srovnání klesl zhruba na polovinu. V nemocnicích je 3163 pacientů s prokázanou infekcí, zhruba o 950 méně než v předvánoční čtvrtek. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Za rok 2021 zemřelo s covidem více než 24 tisíc lidí, což –⁠ pro srovnání –⁠ zhruba odpovídá počtu obyvatel Litoměřic nebo Českého Těšína.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 13:26|

Národní plán obnovy by měla vláda projednat ještě v dubnu, uvedl Havlíček

Národní plán obnovy byl podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) v pátek, po diskuzi v rámci členů koalice, poslán do meziresortního připomínkového řízení. To bude trvat několik následujících dnů. Chtěl by, aby ho ještě v dubnu projednala vláda, a poté bude okamžitě odeslán Evropské komisi.
12. 4. 2021|

Pivovary se připravují na propouštění, přichází o tržby, ukazuje průzkum

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi dvaceti a čtyřiceti procenty, nejmenší i o více než padesát procent, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu, který si mezi producenty piva udělal na konci října, zjistil, že třetina, hlavně velcí výrobci, zvažují propouštění. V průzkumu odpovídalo 90 respondentů zastupujících sladovny a pivovary všech velikostí, sdělili zástupci svazu.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 13:05|
Události komentáře

Odklad EET ukazuje jeho nesmyslnost, míní Kalousek. Prioritu má podle něj záchrana podnikání

Odložení znovuzavedení EET na rok 2023 podle opozičního poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) dokazuje, že šlo o nesmyslný projekt. Očekává, že nakonec dojde k jeho úplnému zrušení. Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Milan Feranec (ANO) připustil, že by budoucí vláda o zrušení rozhodnout mohla, ale důvod k tomu nevidí. Odklad je podle něj namístě proto, že nepanuje obvyklé ekonomické prostředí a místo potřeby dohlížet na firmy považuje stát za zásadní zachránit podnikání. Milan Feranec a Miroslav Kalousek diskutovali o vládních ekonomických krocích v Událostech, komentářích.
17. 10. 2020|

Vláda schválila kompenzační bonus pro podnikatele ve výši 500 korun za den

Vláda schválila kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy, které kvůli vládním opatřením musely omezit nebo zavřít své provozovny. Bude činit 500 korun za den. Kabinet rovněž rozhodl o prodloužení záručního programu Covid III přinejmenším do poloviny příštího roku. Prostředky bude možné využít nově i na investice. Vláda též rozhodla, že živnostníci budou mít i při druhé vlně pandemie nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den. Pomoc získají i zemědělci a potravináři.
16. 10. 2020|

Úvěrový program až pro 150 tisíc podnikatelů. Vláda schválila COVID III

Vláda schválila úvěrový program pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem COVID III. Kabinet na záruky vyčlenil 150 miliard korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až 500 miliard korun. Podporu by tak mohlo získat až 150 tisíc podnikatelů. Kabinet tak schválil, že stát přispěje na nájem podnikatelům zasaženým koronavirovou krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Vláda nakoupí přes správu hmotných rezerv do strategických zásob státu miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Podpůrné programy COVID a Antivirus by měly platit do konce srpna, vyplývá z pondělního jednání Národní ekonomické rady (NERV).
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 22:19|
Události komentáře

Pokles ekonomiky zatím není zlý, to horší teprve přijde, shodli se exministři financí a šéf odborů

Nejvýraznější pokles hospodářství od krize v roce 2009 se očekával, ekonomická situace se nejspíš ještě zhorší. V Událostech, komentářích se na tom shodli bývalí ministři financí Ivan Pilný (ANO) a Ivan Pilip s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Podle Středuly nemá dosavadní sanace ekonomiky požadovaný efekt, Pilip míní, že vládní pomoc je pomalá. Pilný vidí problém mimo jiné v nedostatečné mobilitě pracovních sil.
16. 5. 2020|