TÉMA

Kempy

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Vyšší ceny neodradily. Kempy jsou na léto téměř plné

Kempy před hlavní sezonou hlásí velkou obsazenost. Některé z nich mají už teď téměř naplněné své kapacity na letní měsíce. Zájem je vysoký i přes citelné zdražování ubytování i občerstvení v areálech, potvrdily ČT oslovené kempy.
20. 5. 2023|

Zaparkovaná auta u vjezdů do národních parků překáží záchranářům a hasičům

Strážci národních parků teď mnohem častěji kontrolují průjezdnost cest. Stává se, že  řidiči parkují u vjezdu. Mohou tak překážet záchranářům a hasičům. Kvůli vysokým teplotám totiž stále trvá riziko požáru. Nerespektování zákazu vjezdu se posuzuje jako porušení řádu. Za to hrozí pokuta až deset tisíc korun.
9. 8. 2022|

Majitelé karavanů u Orlické přehrady musí zlikvidovat přístřešky. Jsou to černé stavby

Povodí Vltavy nařídilo odstranění černých staveb v okolí Orlické přehrady. Jde o různé přístřešky a verandy, které si zde vybudovali majitelé karavanů. Odstranit je musí do konce roku, odporují nejen legislativě, ale také bezpečnosti.
19. 10. 2021|

V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.
29. 7. 2021|

V doučovacích kempech se děti nemají jen „šrotit“, hlavním cílem je socializace a získání návyků, řekl Plaga

Doučování ve speciálních letních kempech bude možné ve větší míře, než se původně plánovalo. Ministerstvo školství na to dostalo od ministerstva financí dalších 170 milionů korun, celkem tak provozovatelům může nabídnout 270 milionů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to avizoval v pondělních Událostech, komentářích a posléze potvrdil v úterý ráno na Twitteru. Ujistil také, že kempy mají být hlavně o socializaci dětí, nikoli o pouhém „šrocení se“.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 08:21|

O doučovací kempy pro školáky je zájem, ministerstvo zatím řeší jejich financování

Ministerstvo školství řeší projekty doučovacích kempů, děti ze základních škol tam mají dohánět látku, kterou zameškaly při distančním vzdělávání. Účast má být zdarma. Ministerstvo školství může zatím dotovat jen část z nich, o dalších penězích chce vyjednávat. K jejich pořádání se hlásí asi čtyři sta organizací.
31. 5. 2021|

Spouští se Covid – ubytování. Poskytovatelé mohou od pátku žádat o dotaci za dobu uzavření

Provozovatelé ubytovacích zařízení mohou od pátečního poledne žádat o státní dotaci za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřeno. Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj a noc. Podpora se nevztahuje na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Příjem žádostí skončí 30. října.
11. 9. 2020|

Rapidní propad v turistice. Meziročně v Česku ubylo pět milionů hostů

Poskytovatelům služeb v Česku klesly ve druhém čtvrtletí tržby meziročně o 19,8 procenta po očištění o sezonní vlivy, což je nejvýraznější propad od roku 2005. Více než 80procentní pokles tržeb zaznamenali ve druhém kvartále letečtí dopravci, poskytovatelé ubytovacích služeb a cestovní kanceláře. A výrazně ubylo také hostů v hotelech a penzionech, o 82,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 20:17|

Letní dovolená bez železné opony. Před třiceti lety mohli Čechoslováci vyrazit na Západ za rekreací

Před 30 lety vyjížděli Čechoslováci poprvé svobodně na dovolenou na Západ. Bez víz se tehdy mohlo v létě 1990 cestovat do Dánska, Francie, Švédska, Norska, Velké Británie nebo západní části Německa. Na více než pár dnů si to ale mohl dovolit málokdo, za hranicemi bylo pro tuzemské turisty extrémně draho.
20. 7. 2020|

Vláda v pondělí projedná režim na hranicích, NKÚ chce kontroly nákupu pomůcek

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala v pondělí předloží návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Vláda pak bude ve stejný den jednat o dalším fungování hraničních kontrol. Počet případů koronaviru v Česku v neděli stoupl o pět dalších na 8460. Neděle je také posledním dnem, kdy v Česku platí nouzový stav. Aktuálně se s nemocí potýká 2727 lidí. Dohromady se vyléčilo 5435 infikovaných, zemřelo 298 lidí.
17. 5. 2020Aktualizováno17. 5. 2020, 18:36|