TÉMA

Práce z domova

Pavel podepsal novelu zákoníku práce s úpravami přesčasů lékařů a přesnějším vymezením práce na dohodu

Prezident Petr Pavel podepsal novelu zákoníku práce, která zavede spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Přesnější vymezení, a tím předvídatelnost, získají práce na dohody. Zaměstnavatelé navíc budou moci dávat paušální náhradu nákladů lidem, kteří pracují z domova. Některé úpravy by měly být účinné od října, další od ledna.
17. 9. 2023|

Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.
30. 4. 2023|

Konec home officu v Česku? Většina firem chce své lidi zpět, ztrácejí prý pracovní návyky

Většina českých firem chce své zaměstnance zpátky na pracovištích, vyplývá z průzkumu mezi sedmi stovkami zaměstnavatelů. Ti často soudí, že lidé jsou doma méně produktivní nebo úplně ztrácejí pracovní návyky. Některé podniky ale i přesto připouštějí, že alespoň část práce by lidé mohli i dál dělat z domova.
19. 6. 2021|

Home office neznamená konec benefitů, říká advokát. Zaměstnavatel by měl přispět na energie

Práce z domova se za poslední rok stala součástí životů mnoha Čechů. Zaměstnanci na home office by neměli přicházet o benefity a zaměstnavatelé by jim měli přispívat například na energie, řekl v Byznysu ČT24 advokát David Šupej. Odborník na personalistiku Jan Klusoň se domnívá, že řešením pro budoucnost je hybridní režim práce v kanceláři a z domova.
13. 3. 2021|

Třetině lidí zkomplikovala krize bytovou situaci, uvádí průzkum

Třetině lidí v Česku zkomplikovala krize spojená s opatřeními proti šíření koronaviru situaci s bydlením. Nejčastěji mají strach, že budou mít problémy s placením nájmu nebo hypotéky. Aktuální problémy s placením uvedlo šest procent Čechů. Vyplývá to z výsledků průzkumu Generali Investments. Na konci září se ho zúčastnilo 1084 ekonomicky aktivních lidí.
18. 10. 2020|

Kuchyň místo redakce. Vysoké počty nakažených vrátily novináře preventivně domů

Je to podobný scénář jako na jaře. Počty nakažených koronavirem stoupají, novináři dál nepřetržitě informují o vývoji a nových nařízeních, sami se ale nakazit nesmí. Nemoc a s ní spojená karanténa by totiž ohrozila celé médium. Po letním uvolnění proto redakce opět zpřísňují pravidla. Reportéry dělí na dva nezávislé týmy, podporují nebo přímo nařizují práci z domova a před osobní komunikací dávají přednost komunikaci on-line. Jak teď česká média fungují a co si z první vlny vzala jako ponaučení? Téma pro nedělní Newsroom ČT24.
13. 9. 2020|
Doporučujeme

Zkušenost s home office se výrazně liší. Průzkum v Česku naznačil pokles produktivity, v zahraničí ne

Během prvního měsíce se produktivita pracovníků přesunutých na home office snížila v průměru o desetinu, po dvou měsících práce z domova pokles dosáhl 30 procent, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Moore Czech Republic mezi jejími klienty v Česku. Jiné společnosti však mají zřejmě odlišné zkušenosti, například velké americké internetové firmy  práci z domova dlouhodobě podpoří. Také španělská praxe ukazuje, že se při home office podařilo udržet produktivitu práce na stejné úrovni jako dříve.
13. 5. 2020Aktualizováno17. 5. 2020, 17:37|