TÉMA

Mustafa Kázimí

Spojené státy ukončily bojovou misi v Iráku, pokračovat bude jako výcviková a poradní

Spojenými státy vedené síly podle plánu ukončily svou bojovou misi v Iráku, oznámil irácký poradce pro národní bezpečnost. Mise zaměřená původně na boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) bude nyní pokračovat jako výcviková a poradní.
9. 12. 2021|

„Zbabělé útoky budoucnost nebudují,“ řekl irácký premiér poté, co přežil pokus o atentát

Irácký premiér Mustafa Kázimí přežil pokus o atentát. Podle bezpečnostního zdroje blízkého Kázimímu byl útok veden třemi drony, z nichž dva se podařilo sestřelit. Nálože, které nesl třetí letoun, vybuchly u rezidence. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle agentury Reuters pokus o atentát dramaticky zvyšuje napětí v Iráku po říjnových volbách, jejichž výsledky odmítají uznat milice podporované Íránem.
7. 11. 2021Aktualizováno7. 11. 2021, 11:00|

Irácké volby vyhrála strana šíitského duchovního Sadra. Slíbil nacionalistickou vládu

V iráckých parlamentních volbách podle předběžných výsledků zvítězila strana populistického šíitského duchovního Muktady Sadra. Nedělní hlasování v Iráku provázela rekordně nízká účast 41 procent. Podle agentury AP to odráží širokou nespokojenost a nedůvěru lidí v demokratický systém. Agentura Reuters uvádí, že volby byly označovány jako šance odstavit od moci vládnoucí elity. Vzhledem k nízké účasti ale podle ní lze předpokládat, že si strany, které jsou u moci od roku 2003, svá místa udrží.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 12:09|

Bývalý šéf tajných služeb Kázimí se stal premiérem Iráku

Po měsících mocenských sporů vyslovil v noci na čtvrtek irácký parlament důvěru nové vládě pod vedením bývalého šéfa tajných služeb Mustafy Kázimího. Třiapadesátiletý šíitský politik se funkce ujímá po Ádilovi Abdal Mahdím, který z postu odstoupil loni na podzim v atmosféře protestů proti politické elitě a špatné ekonomické situaci.
7. 5. 2020|