TÉMA

Ministerstvo práce

Znalec Smejkal nemá nárok na další zadostiučinění za stíhání, rozhodl soud

Znalec Vladimír Smejkal nedostane další zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání v kauze miliardové zakázky ministerstva práce. Pravomocně o tom rozhodl soud. Profesor ekonomiky a managementu žádá po státu celkem přes 70 milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo 260 tisíc korun. Odvolací senát ve středu ale zároveň obvodnímu soudu nakázal, aby se znovu zabýval Smejkalovým požadavkem na dvacetimilionové odškodnění za způsobené zdravotní následky.
18. 1. 2023|

Odchod do předčasné penze letos vyjde lépe než řádný důchod příští rok, uvádí ministerstvo

Lidé, kteří se chystají příští rok do důchodu a požádají o něj už letos předčasně, mohou získat vyšší částku. Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků bude totiž teď vypočítaná dřívější penze výhodnější než důchod, který se stanoví příští rok. Lišit se může o několik stokorun až pár tisícikorun. Vyplývá to z propočtů ministerstva práce. Zástupci resortu proto lidem doporučují o předčasnou penzi požádat ještě letos, ale na odpočinek jít až v zamýšleném termínu. Pobíraná suma pak bude nejen větší, ale nebude se ani krátit.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 18:06|

Učitelé se mohou k očkování hlásit v sobotu, v pondělí lidé nad 70, potvrdil Blatný

Přihlašování zaměstnanců škol k očkování proti covidu-19 začne 27. února, mají od ministerstva školství speciální kód. V pondělí 1. března se připojí senioři nad 70 let, potvrdil avizované spuštění ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). K očkování se budou moci přednostně zaregistrovat i pracovníci dětských skupin, mikrojeslí, klokánků a podobných zařízení pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP), uvedlo ministerstvo práce. Podle něj by personál měl dostat kódy k registraci příští týden. Od pondělí budou moci pacienty k očkování registrovat do svých ordinací také praktičtí lékaři, jejich sdružení ale upozornilo, že praktikům chybí vakcíny i injekce.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 20:17|

Nezaměstnaní Američané přichází o podporu. Trump odmítl podepsat krizový balíček

Miliony Američanů od soboty nemají nárok na příspěvky v nezaměstnanosti. Donald Trump totiž odmítl schválit podpůrný balík, z něhož se peníze měly vyplácet. Dostatečně prý nepomáhá běžným Američanům, vzkázal z Floridy, kde hraje golf. Žádá, aby se seškrtaly peníze mířící do zahraničí. Podle odhadů ministerstva práce by o podporu mohlo přijít až 14 milionů nezaměstnaných.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 10:42|

Ministerstva práce a financí se shodla na zvýšení přídavků na děti o 26 procent

Ministerstva práce a financí se shodla na zvýšení přídavků na děti o 26 procent. Dohoda ale už není na tom, kolik rodin by mělo od ledna mít na dávku nárok. Zatímco resort práce navrhuje, aby ji nově pobíralo místo zhruba 240 tisíc až 590 tisíc dětí, podle resortu financí by se pravidla pro získání měnit neměla. Vyplývá to z podkladů k vládní novele o sociální podpoře, o které rozhodne kabinet a poté ji musí schválit parlament a podepsat prezident.
21. 11. 2020|

Nezaměstnanost v dubnu stoupla. Hlavní přelom však Maláčová očekává až koncem května

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu zvedla z březnových tří na 3,4 procenta. Přibylo 52 995 nových uchazečů o práci. Celkem úřady práce evidovaly 254 040 nezaměstnaných, tedy zhruba o 28 400 více než před měsícem, řekla na tiskové konferenci ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).
4. 5. 2020|