TÉMA

Divadla

Milovníci kultury se vrátili do divadel, ta teď plánují zdražovat

Ceny vstupenek v nadcházející divadelní sezoně porostou. Za představení si diváci v průměru připlatí nižší desítky korun. Vyplývá to z vyjádření divadel oslovených Českou televizí. Ta se doposud bála výrazněji zdražovat kvůli odlivu diváků během pandemie covidu-19. Především divadla v menších městech stále hlásí nižší návštěvnost.
16. 7. 2023|

Chtěla jsem se dotknout příběhů těch lidí, říká o pomoci uprchlíkům muzikálová herečka

V pandemii mnozí herci přišli o práci a k tomu prožívají další nejistou sezonu. Přesto se někteří pustili do pomoci uprchlíkům. Třeba herečka Barbara Chybová hledá bydlení několika rodinám a řeší jejich začlenění do společnosti.
8. 4. 2022|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Není fér, že divadla mají jiné podmínky než restaurace, říká Baxa. Kulturu stále podporujeme finančně, oponuje Zaorálek

Poslanec za ODS Martin Baxa považuje za problém, že podmínky mezi kulturními institucemi a gastronomií nejsou rovné. Zatímco divadla a další kulturní instituce musí kontrolovat, jestli mají návštěvníci negativní test, očkování nebo prodělanou nemoc, v restauracích je zodpovědnost přenesena na návštěvníky. „Závisí to na hygienicích. Ale poskytujeme kulturním aktérům pomoc, kterou by jen tak jinde nenašli,“ oponoval mu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).  Hovořili o tom v pořadu Události, komentáře.
19. 6. 2021|

Kultura by měla mít stejné podmínky jako restaurace, říká Zaorálek. Podle Němcové si hraje na opozičníka ve vládě

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude usilovat o co nejrychlejší rozvolnění v oblasti kultury. Požaduje srovnání podmínek na úroveň, která bude platit od pondělí pro restaurace. Podle opoziční senátorky Miroslavy Němcové (ODS) to ale vypovídá o neschopnosti a selhání vlády, která neumí nastavit jednotná pravidla pro všechny oblasti. O rozvolňování v kultuře politici debatovali v Otázkách Václava Moravce. Účast v pořadu odmítl poslanec SPD Miloslav Rozner.
30. 5. 2021|

Od příštího týdne se otevřou zahrádky restaurací i venkovní kulturní akce, rozhodla vláda

Kabinet rozhodl, že se od příštího pondělí otevřou zahrádky restaurací. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Restauratéři ale upozorňují, že nemohou po hostech vyžadovat test, jak nařídila vláda. Ministři zároveň podpořili, aby se žáci prvního stupně vrátili od příštího týdne k výuce bez rotací. Od 17. května bude možné také pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 20:11|

Vláda schválila prodloužení kompenzačního bonusu, otevřou se další školy a obchody

Kompenzační bonus až tisíc korun denně pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu zasažené opatřeními se bude vyplácet i za květen, schválila to vláda. Kabinet měl na programu také další uvolnění protiepidemických opatření. Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům a otevřou se pro žáky. Přibudou k nim také obchody a trhy s veškerým zbožím. Vláda zároveň uvolnila od pondělí také pravidla pro sportování venku.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 20:13|

Čísla se vyvíjejí dobře, komplikací jsou velké rozdíly mezi okresy, hodnotí epidemickou situaci Levínský

Ministerstvo zdravotnictví má hotový plán dalšího uvolňování protikoronavirových zákazů. Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ve středu zmínil, že obchody a některé služby se mohou otevřít už v pondělí 3. května. Podmínkou je, že týdenní nárůst nových případů klesne pod hranici sto na sto tisíc obyvatel. Komplikací může ale pro rozvolňování být, že rozdíly mezi okresy jsou obrovské, až řádové, upozornil v pořadu Události, komentáře matematik a člen mezioborové skupiny pro epidemické situace René Levínský. „A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření a kde zavést,“ uvedl.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 10:02|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Nový PES zohlední zaplněnost nemocnic, otevření sportovišť či divadel podmíní testem. Vláda jej projedná v pondělí

Kabinet sice neprojednal změny v tabulce opatření protiepidemického systému (PES), ale již je docela zřejmé, co by chtěl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) změnit. Na dílčí uvolnění se může těšit kultura, sport a možná i školy. Promění se i výpočet rizikového skóre, úvahy o rozvolňování restrukcí ale zřejmě zmrazí aktuální počty hospitalizovaných. Změny budou účinné od 1. února, pokud je vláda schválí.
22. 1. 2021|

Rakousko a Slovensko znovu zpřísňují, uzávěry budou do února

Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli šíření koronaviru o dva týdny do 7. února a zpřísní některá stávající pravidla. Obchody, služby nebo muzea budou moci otevřít 8. února, pokud do té doby výrazně klesne sedmidenní průměr nových nakažených. Restaurace a hotely ale budou moci obnovit provoz nejdříve v březnu. Lidé budou muset také v obchodech, na úřadech a ve veřejné dopravě nosit respirátory typu FFP2. Na Slovensku nebudou moci lidé od 27. ledna bez negativního testu jezdit do práce.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 21:53|

Podpora kultury zaspala, kritizuje vládu Němcová. Situace je pro nás novum, hájí se Zaorálek

Státní podpora uměleckých oborů, které zasáhly dopady koronavirové pandemie, je nedostatečná, byrokratizovaná a pomalá. V Událostech, komentářích to prohlásila senátorka Miroslava Němcová (ODS). Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se hájí, že se resort takto zabývá komerční kulturou vůbec poprvé – a že bylo potřeba zohlednit unijní podmínky.
22. 12. 2020|

Rozvolňování se nekoná. Francouzi přijdou i o veřejné oslavy silvestra

Francie znovu zpřísňuje opatření proti koronaviru. Denní počet nakažených je stále vysoký, hospitalizovaných je pětadvacet tisíc lidí. Uvolňování restrikcí proto nebude pokračovat podle původního plánu. Vláda prodlužuje večerní zákaz vycházení a nechává uzavřená místa, kde by se mohl potkávat větší počet lidí.
13. 12. 2020|

Přehledně: Ve čtvrtek otevírají obchody, restaurace i kadeřnictví, divadla zůstávají zavřená

Od čtvrtka se v Česku uvolňuje část opatření proti covidu-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému (PES) mohou znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Částečně mohou otevřít i muzea, galerie, knihovny, zoo či kulturní památky a také třeba herny a kasina. Naopak divadla, kina a koncertní sály nadále dovnitř lidi pustit nemohou. Kulturní akce se totiž i ve třetím stupni mohou konat jen bez diváků. I po čtvrtku zůstanou povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.
2. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 14:01|

Babiš slíbil divadlům podporu. O zmírnění karantén pro herce bude jednat s hygieniky a epidemiology

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil zástupcům divadel, že probere s epidemiology a hygieniky dopady, které na scény budou mít opatření vyhlášená v souvislosti s pandemií covidu-19. Především jde o způsob, kterým se zavádí karanténa. Provozovatelé divadel se obávají, že by na jejich provoz mohla mít vážný dopad karanténa jednoho herce, který hraje na více scénách.
19. 8. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Poslední velká vlna. Co všechno se otevřelo 25. května?

Česko se dočkalo poslední velké vlny rozvolňování protipandemických opatření. Za přísných hygienických podmínek se v pondělí 25. května obnovily vnitřní provozy hospod, barů a restaurací, hromadné akce získaly strop v počtu 300 osob a Češi se mohou vypravit i na koupaliště – i sem ovšem s rouškou, třebaže na řadě dalších míst už není od posledního květnového týdne povinná.
1. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 10:29|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|