TÉMA

Shell

Shell opouští nigerijskou pevninu. Kontaminovanou vodu čistí zoufalí obyvatelé na vlastní pěst

Nigerijská delta Nigeru patří mezi nejbohatší naleziště ropy na světě, často zde ale dochází k únikům a kontaminaci vody i půdy. Kdo bude řešit následky, bude teď zřejmě ještě komplikovanější, jelikož jeden z největších znečišťovatelů, energetický gigant Shell, si dál ponechá jen lukrativnější a méně problematickou těžbu na moři. Pevninský byznys po více než šesti dekádách prodává.
7. 3. 2024|

Návratnost koupě sítě Robin Oil by mohla být osm a půl roku, tvrdí šéf Čepra

Fixní část ceny, kterou zaplatil státní podnik Čepro za koupi sítě Robin Oil, činila 2,4 miliardy korun. Další tvořily peníze a provozní kapitál firmy. Kupní cenu společnosti Robin Oil potvrdily dva nezávislé posudky, uvedl předseda představenstva Čepra Jan Duspěva. Výslednou cenu však s odkazem na závazek o mlčenlivosti neuvedl. Její návratnost očekává zhruba za osm a půl roku. Stát kvůli akvizici odpustil Čepru vyplacení dividendy ze zisku za rok 2022, který činil 1,6 miliardy korun. Deník e15 s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje v minulých dnech napsal, že cena transakce činila 4,5 miliardy korun.
2. 2. 2024|

Greenwashing už ne. Firmy nebudou moct „jen tak“ označit výrobky za ekologické, schválil europarlament

Europoslanci odsouhlasili nová pravidla proti klamání zákazníků, když schválili směrnici omezující takzvaný greenwashing, tedy zavádějící označování výrobků za ekologické. Firmám by za to nově měly hrozit pokuty. Rovněž budou muset uvádět, jak snadné je jejich produkty opravit. Až opatření potvrdí také členské státy, budou mít dva roky na zapracování směrnice do národních legislativ.
17. 1. 2024|

Shell prodá Lukoilu své benzinky a továrnu v Rusku

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se dohodla, že prodá ruské firmě Lukoil přes čtyři sta čerpacích stanic a závod na maziva v Rusku. Firma to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě. Shell se začátkem března rozhodl postupně se z této země stáhnout. Podobně jako řada dalších západních podniků tím reaguje na Kremlem rozpoutanou válku na Ukrajině.
12. 5. 2022|

Moskva hrozí zavřením plynovodu Nord Stream 1, Biden zakázal dovoz ruské ropy

Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. V pondělí večer před takovým krokem v ruské státní televizi varoval vicepremiér Alexandr Novak. Řekl, že z takové situace by nikdo neměl prospěch. Americký prezident Joe Biden a bristký ministr energetiky v úterý oznámili zákaz dovozu ruské ropy.
8. 3. 2022Aktualizováno8. 3. 2022, 22:08|

Zisk České spořitelny klesl o pětinu. V USA přišlo během krize o práci již 30 milionů lidí

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun. Vlastník Komerční banky, francouzská banka Société Générale se propadl do ztráty. O podporu v nezaměstnanosti žádá v USA dalších 3,8 milionu lidí. Nejvíce postiženou částí ekonomiky bude sektor služeb, soudí Česká bankovní asociace. Automobilka TPCA prodloužila odstávku výroby do 18. května. Český pojistný trh ve čtvrtletí dál rostl. Produkce masa stoupla. Zvýšily se dluhy domácností u bank. Ubylo padělaných bankovek a mincí. S&P snížila ratingu Boeingu blíž ke spekulativnímu pásmu. Shell poprvé od války sníží dividendu.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 14:48|