TÉMA

Podané ruce

Klinika v Brně otevřela terapeutické centrum pro léčbu depresí nebo závislostí ketaminem

V Brně začalo fungovat centrum, které se zaměří na ketaminem asistovanou psychoterapii. Jde o léčbu, které dokáže pomoci třeba lidem s depresemi, úzkostmi nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Ketaminem asistovaná psychoterapie trvá několik týdnů a zčásti by ji měla hradit zdravotní pojišťovna. Sám pacient podle odhadů za léčbu zaplatí mezi deseti a patnácti tisíci korunami.
11. 3. 2024|

V Česku dostalo vízum téměř 218 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud téměř 218 tisíc víz. V úterý jich přibylo zhruba 5100. Ministerstvo vnitra o tom informovalo na Twitteru. Uprchlíci před válkou dostávají od úterý víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Mohou tak pobývat na území České republiky až rok. Počet uprchlíků ve vlacích do Česka klesá, stále však jde podle Českých drah o tisíce lidí denně. Ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny zřídila už většina fakultních nemocnic.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 17:30|

Na pomoc Afghánistánu se už v Česku vybraly skoro čtyři miliony korun

Od minulého týdne se prostřednictvím sbírek a darů na pomoc v Afghánistánu vybralo v Česku více než tři miliony osm set tisíc korun. Sbírky vyhlásila organizace Člověk v tísni nebo UNICEF. Peníze mají pomoci především ženám a dětem. Podle mluvčí UNICEF České republiky Lucie Štěpánkové zajistila už vybraná částka organizace více než pět milionů litrů pitné vody a přes stovku souprav první pomoci pro raněné a nemocné. K organizaci Podané ruce zase směřují individuální dary na pomoc jejím spolupracovníkům v zemi.
28. 8. 2021|

Centrum v brněnské Vlhké ulici nabízí lidem bez domova zázemí i pomoc při závislosti na alkoholu

Kontaktní centrum pro lidi bez domova ve Vlhké ulici v Brně funguje více než rok. Za tu dobu poskytlo zázemí téměř osmi stům klientů, kterým nabídlo základní pomoc a prevenci v době pandemie, pravidelné testování i zajištění lékařského ošetření. Centrum se postupně mění v takzvaný mokrý dům, zařízení, které funguje jako předstupeň protialkoholní léčebny.
18. 5. 2021|

Čtyři roky chátrala, teď roste v bývalé brněnské restauraci Bohéma očkovací centrum

V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle v Brně vzniká další očkovací centrum. Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Vakcínu proti covidu-19 by tam denně mohlo dostat až 1500 lidí. Budoucí využití prostor město zvažuje.
10. 2. 2021|

Žáci brněnské školy každý týden připravují jídlo bezdomovcům. HaDivadlo pořádá sbírku oblečení

S opětovným uzavřením služeb a přicházející zimou se znovu rozjíždí sbírky pro lidi bez domova. V Brně mohou lidé nepotřebné oblečení a boty donést do HaDivadla. Každý týden také připravují sbírku ošacení a potravinovou pomoc žáci Mezinárodní školy v Brně.
16. 12. 2020|

Zadavatelé brněnské studie věří, že antigenní testy mohou zabránit třetí vlně pandemie koronaviru

Společnost Podané ruce, která v Brně organizuje první test point na covid-19, má první výsledky studie porovnávající  jednotlivé typy testů, kterou si nechala zpracovat. Spolehlivost antigenních je podle ní, při správném použití, více než devadesátiprocentní.  Zástupci  Podaných rukou proto tvrdí, že masivní  antigenní testování by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 16:31|

V Brně začal fungovat první test point na covid-19. Nabízí veřejnosti antigenní testy

U hlavního vstupu na výstavišti v Brně zahájil provoz první český veřejný test point, který lidem nabízí antigenní testování na nemoc covid-19 a také na protilátky. O službu se stará nezisková organizace Podané ruce a stojí pět set korun. Antigenní testy jsou výrazně rychlejší a levnější než testy PCR, které se používají v nemocnicích, jsou ale méně citlivé.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 18:34|

Kvůli uzavřeným hranicím jsou drogy v Česku nedostatkovým zbožím. Roste zájem o metadon

Organizace, které pracují s drogově závislými, zaznamenávají větší zájem o substituční léčbu. S uzavřením hranic se totiž drogy staly nedostatkovým zbožím. Společnost Podané ruce upozorňuje, že lidí závislých na alkoholu a drogách bude přibývat a například pro uživatele pervitinu není léčba metadonem schválená.
27. 4. 2020|