TÉMA

Zproštění

Šlo o sebeobranu, konstatoval soud v případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Muže zprostil obžaloby

Krajský soud v Brně v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny Romana Rohozina obžaloby. Podle soudce jednal Rohozin v nutné sebeobraně. Vyhověl tak návrhu obhajoby. Verdikt není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu, aby zvážil případné odvolání. Původně požadoval pětiletý trest, při čtení závěrečné řeči změnil právní kvalifikaci na zabití. Soud případ nejdříve projednával jako vraždu. Rohozin vinu popřel. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 12:30|

Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě obžalované z týrání klientek

Senát Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla, že popsaný skutek není trestným činem. Obě obžalované vinu během celého řízení odmítaly. Podle nich jde o pomstu bývalé kolegyně, která na kauzu před lety upozornila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.
10. 1. 2024|

Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.
18. 1. 2023|

Vídeňský soud zprostil Stracheho obžaloby v případu údajné politické korupce

Bývalého místopředsedu rakouské vlády Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) v úterý vídeňský soud zprostil obžaloby v případu údajné politické korupce. Uvedla to agentura APA, podle níž od soudu bez trestu odešel i spoluobžalovaný šéf vídeňské soukromé kliniky Walter Grubmüller, který měl Strachemu dát úplatek.
10. 1. 2023|

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tři vraždy a vydírání. Zproštění navrhl i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Verdikt je pravomocný.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 11:54|

Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|

Bývalého starostu Prahy 11 Mlejnského zprostil soud obžaloby za údajnou manipulaci se zakázkami

Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského a dalších sedm lidí viněných v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci zanedbaných ploch v jedenáctém pražském obvodu. Odvolací senát zamítl odvolání státní zástupkyně a potvrdil lednový zprošťující verdikt prvoinstančního soudu. Jednání Mlejnského a ostatních obžalovaných nebylo trestné.
3. 11. 2021|

Tereza Hlůšková odsouzená v Pákistánu za pašování drog byla dle právníka zproštěna obžaloby

Pětadvacetiletá Češka Tereza Hlůšková, která si v Pákistánu odpykávala více než osmiletý trest za pašování drog, byla zproštěna obžaloby. Českému velvyslanectví v Pákistánu to telefonicky sdělil advokát Hlůškové, řekla v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Jako první informaci přinesl deník Blesk.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 20:01|

Pražský vrchní soud potvrdil zproštění obžaloby bývalého politika Severy

Vrchní soud v Praze v pondělí pravomocně osvobodil bývalého politika Pavla Severu. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích, který ho zprostil obžaloby z podvodu se směnkami na zhruba deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obžalobu z podvodu opakovaně odmítl.
6. 9. 2021|

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|

Soud nepravomocně zprostil Mlejnského a další v kauze opravy zanedbaných ploch Prahy 11

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského a dalších sedm lidí viněných kvůli veřejné zakázce na rekonstrukci zanedbaných ploch. Podle soudkyně nebyl žalovaný skutek trestným činem. Obžaloba tvrdí, že byly práce předražené. Mlejnský i další obžalovaní vinu od počátku odmítají. Páteční rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Obžalovaní se odvolávat nebudou.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 12:46|

Exministryni Parkanovou zprostil soud obžaloby v kauze nákupu letounů CASA

Bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka soud zprostil obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené. Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 19:11|

Soud zprostil bývalého policistu obžaloby v případu vraždy u Aše

Krajský soud v Plzni zprostil bývalého policistu Martina Novotného a jeho známého Aleše Šeptáka obžaloby z brutální vraždy z roku 2008. Soud označil za velmi nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení výpověď důležitého utajeného svědka. Ta podle něj nemůže být výhradním či převážným podkladem pro rozhodnutí o vině. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.
19. 8. 2020|

Nejvyšší soud zbavil kardinála Pella obvinění ze sexuálního zneužívání

Australský nejvyšší soud v odvolacím řízení překvapivě zbavil obvinění kardinála George Pella, který si odpykával šestiletý trest vězení za sexuální zneužití chlapců. Pell nedlouho po vynesení rozsudku opustil nápravné zařízení.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 09:29|