TÉMA

Asociace nezávislých dodavatelů energií

Za energie si připlatí až 367 tisíc domácností a podnikatelů. Mají omezený čas na řešení

Téměř milion klientů navzdory uzavřeným smlouvám přišlo o dodávky energií, když před dvěma roky padla společnost Bohemia Energy. Část z nich si pak cenu u nového dodavatele zafixovala. Většina smluv končí právě v tomto období. Někteří z nich si s novými závazky znovu připlatí. Stejně tak to ale může v příštím roce čekat stovky tisíc lidí, kteří klienty Bohemia Energy nebyli.
13. 10. 2023|

ČSÚ upravil statistiky, české ceny energií podle něj loni byly pod evropským průměrem

Lidé loni v prvním pololetí platili za elektřinu v nejčastějším pásmu odběru 7607 korun za megawatthodinu (MWh), za plyn 2969 korun za MWh. Vyplývá to z nové metodiky Českého statistického úřadu (ČSÚ), která počítá se skutečně realizovanými cenami, nikoli s nabídkovými. Na tiskové konferenci ČSÚ zároveň premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že rozhodnutí o tom, jestli bude stát i v příštím roce platit vícenáklady spojené s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů, zatím nepadlo.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 19:30|

Dodavatelé energií začínají nabízet ceny pod vládním stropem. Kabinet zatím o jeho zrušení neuvažuje

Situace na trhu s energiemi se pomalu uklidňuje. Dodavatelé energií začínají stále více nabízet tarify s cenami i pod státem stanoveným stropem. I přesto ale ministerstvo průmyslu o rušení stropů zatím neuvažuje. Resort předpokládá, že na energetickou pomoc půjde letos 130 miliard korun, včetně poplatku za obnovitelné zdroje. Záležet bude na vývoji velkoobchodních cen na burze.
8. 4. 2023|

Domácnosti i firmy čeká ekonomicky složitý rok, shodují se analytici

Analytici oslovení Českou televizí se shodují, že jak pro domácnosti, tak pro firmy bude rok 2023 po ekonomické stránce složitý. Hlavní důvod je třeba hledat v přetrvávajících vysokých cenách. Od jara se sice očekává alespoň mírnější tempo zdražování, tuzemské hospodářství se nicméně nachází na začátku recese.
1. 1. 2023|

Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření dalších obchodů, řekl Babiš

V České republice bylo dosud zjištěno více než čtyři a půl tisíce nakažených koronavirem, víc než čtvrtina nemocných je v Praze. Hygienici provedli už přes 80 tisíc testů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo od nedělního rána pět obětí, celkem je jich tak už 67. Počet uzdravených stoupl o 18 na celkových 96. Prezident Miloš Zeman v neděli uvedl, že se chystá za boj s epidemií udělit epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak oznámil, že by se mohly otevřít další obchody, musí to ale nejdříve schválit vláda.
5. 4. 2020|