TÉMA

Pták

Ptáky ochrání před provozem na D55 sítě, budou na prvním dálničním úseku v Česku

Ptáky a netopýry ochrání před provozem na budované dálnici D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku obří sítě. Jde o první dálniční úsek v České republice, na kterém budou nainstalovány, informovali zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a společnosti Skanska, která 8,8 kilometru dlouhý úsek D55 staví. Jeho zprovoznění plánuje ŘSD na letošní prosinec.
8. 2. 2024|

Na Třeboňsku se vyskytuje orel východní. Ptáka z Kamčatky odborníci na jihu Čech nevidí rádi

Záhadou a velkou vzácností je pro odborníky výskyt orla východního, který už několik let žije ve volné přírodě na Třeboňsku. Domovem jednoho z největších dravců světa je přitom Kamčatka. Do střední Evropy nelétá, přesto ho nejen ornitologové sledují u chlumských rybníků. Orel východní tam ale ruší hnízdící orly mořské.
23. 11. 2023|

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn hus na jihu Čech. Utratí skoro dva tisíce ptáků

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Příští týden budou muset utratit asi 1900 ptáků. Už v listopadu museli veterináři usmrtit kolem 2600 kusů drůbeže. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí, zbude z něj jediné hejno s asi dvěma stovkami ptáků. Firma už připustila, že chov, který čítal pět tisíc hus, možná skončí.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 16:52|

V Česku ubylo sýčků obecných, kvůli chladnému jaru jim chybí přirozená potrava

V Česku výrazně ubylo sýčků obecných a dalších sov, které patří mezi kriticky ohrožené. Může za to například chladné počasí, které v tuzemsku panovalo hlavně na jaře. Kvůli němu výrazně ubylo hlodavců, například hrabošů, které ptáci loví. Podle zoologa Záchranné stanice v Bartošovicích Jana Kašinského je trend úbytku dlouhodobý. Například sýčků nyní v Česku hnízdí zhruba stovka párů.
10. 8. 2021|

Kvůli ochraně ptáků povede elektřina u Mikulova v zemi. Po zásahu proudem jich ročně zahynou stovky tisíc

Kvůli vysokému napětí uhyne každý rok v Česku až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto ve spolupráci s ochránci přírody snaží dráty elektrického vedení zabezpečit. Tam, kde to nejde, je přesouvají do země. Jedním z takových míst se má stát i lokalita bývalého lomu v Mikulově na Břeclavsku.
14. 7. 2021|

Stárnoucím rákosníkům seychelským pomáhají s péčí o mláďata „chůvy“, tvrdí vědci

Mláďata rákosníka seychelského lépe prospívají, pokud jejich stárnoucí rodiče mají na péči pomocníky. Tyto „chůvy“ například pomáhají shánět potravu pro ptáčata. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval časopis Evolution Letters.
20. 1. 2021|

Ve zlínské zoo odchovali mládě dvojzoborožce indického. Vzácného ptáka krmili pomocí loutky

Zlínská zoologická zahrada podruhé odchovala mládě dvojzoborožce indického. Stejně jako před dvěma lety, také tentokrát jde o samce. Odchovy tohoto druhu jsou v zoo výjimečné. Od roku 2018 je zlínská zahrada jedinou světovou zoologickou institucí, která odchovává mláďata.
24. 7. 2020|

Kolibříci létají ke květinám v konkrétním číselném pořadí, tvrdí studie

Kolibříci nevynikají pouze svým výrazným zbarvením, ale také svou bystrostí. Nový výzkum, který publikoval časopis Proceedings of the Royal Society B, navíc poukázal na to, že tito malí opeřenci jsou schopni pochopit koncept číselného pořadí.
12. 7. 2020|

Kvíz: Jste na ptáky krátký? Každej na to musí přijít sám

Na 1. dubna připadá Mezinárodní den ptactva. A ptáků je dost i v kultuře. Abyste je poznali, netřeba mít zrovna znalosti z ornitologie. Takže nebuďte labuť a zkuste si následující kvíz. Věříme, že jste moudří jako sova a s každou ptákovinou si snadno poradíte. A protože zadarmo ani kuře nehrabe, na konci kvízu se můžete „odměnit“ aspoň hodnocením. Není-li jinak psáno, za každou správnou odpověď si věnujte jeden bod.
1. 4. 2020|