TÉMA

Penziony

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Tržby ve službách meziročně stouply téměř o sedm procent. Počet turistů se blížil předcovidovým číslům

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení zaznamenala všechna hlavní odvětví kromě ubytování a stravování. V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o jedenáct procent více. Proti létu roku 2019, kdy cestovní ruch ještě neovlivňovala covidová pandemie, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení o tři procenta nižší. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:20|

Až oheň dodoutná, obnovu obstará příroda. České Švýcarsko má s její prací dobrou zkušenost

Správa národního parku České Švýcarsko nehodlá spálené lokality ve velkém zalesňovat. Místo toho dá volnou ruku přírodě. Vychází z dobré zkušenosti po velkém požáru u Jetřichovic, jehož následky nejsou po šestnácti letech už vůbec poznat.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 18:49|

Německo čelí nárůstu covidových případů. Českým hotelům v pohraničí proto ubývá klientela

V Německu znovu roste počet případů covidu, což platí i pro příhraniční spolkové země. Situace se tak odráží i na obsazenosti hotelů a penzionů v Krušných horách, pobyty totiž začali zejména Němci hromadně rušit. Podle hoteliérů je ale letošní sezona celkově slabší.
8. 7. 2022|

V Česku se v létě ubytovalo o 13 procent lidí víc než loni. Proti době před pandemií ale stále chybějí cizinci

Podstatně více lidí než loni přijelo letos v létě do ubytovacích zařízení v Česku. Ve srovnání s dobou před pandemií covidu-19 byl ale zájem nižší, uvedl Český statistický úřad. Meziročně hlásí hotely či penziony za třetí čtvrtletí o 12,5 procenta více hostů, oproti roku 2019 o deset procent méně.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 21:22|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Hoteliéři s napětím vyhlížejí jednání vlády. Bude rozhodovat o zavírání provozoven

Vláda chce v pondělí zpřísnit protiepidemická opatření. Změny se pravděpodobně dotknou i hoteliérů. Ti můžou přijít o důležitou část sezony na přelomu roku.
14. 12. 2020|

Vláda bude jednat s hotely o přijetí některých pacientů z nemocnic i domácností

Uvolnit lůžkové kapacity v nemocnicích a pomoci rodinám separovat nakažené od zdravých. To  jsou hlavní důvody, proč chce vláda využít volné kapacity v hotelích. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) leží aktuálně v nemocnicích zhruba 800 lidí, kteří bezprostřední lékařskou péči nepotřebují a mohli by být přemístěni jinam.
9. 10. 2020|

Spouští se Covid – ubytování. Poskytovatelé mohou od pátku žádat o dotaci za dobu uzavření

Provozovatelé ubytovacích zařízení mohou od pátečního poledne žádat o státní dotaci za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřeno. Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj a noc. Podpora se nevztahuje na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Příjem žádostí skončí 30. října.
11. 9. 2020|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|

Rapidní propad v turistice. Meziročně v Česku ubylo pět milionů hostů

Poskytovatelům služeb v Česku klesly ve druhém čtvrtletí tržby meziročně o 19,8 procenta po očištění o sezonní vlivy, což je nejvýraznější propad od roku 2005. Více než 80procentní pokles tržeb zaznamenali ve druhém kvartále letečtí dopravci, poskytovatelé ubytovacích služeb a cestovní kanceláře. A výrazně ubylo také hostů v hotelech a penzionech, o 82,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 20:17|

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 2279, návrat k normálu je zatím podle Babiše nejasný

Česko má k pátečnímu večeru 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Laboratoře dosud otestovaly přes 31 tisíc lidí. Dále platí nouzový stav, který se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prodlouží o 30 dní. „Myslím, že se tomu nevyhneme,“ uvedl ministerský předseda. Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 22:20|