TÉMA

Reflex

Někdy mi fandí, jindy je to děsivé, říká o reportování z demonstrací nový šéfredaktor Reflexu Bartkovský

Jako novináři bychom se neměli uzavírat do podcastových studií, ale chodit se na svět koukat, myslí si nový šéfredaktor týdeníku Reflex Martin Bartkovský. Sám se „do ulic“ vydává často, jeho specialitou je glosování protivládních demonstrací. „Někdy je to trochu děsivé, když vás lidé poznají a jsou naštvaní, ale někteří mi i fandí,“ podotýká novinář, který mimo jiné režíruje politický pořad Kecy a politika. V podcastu Background ČT24 mluví o budoucnosti Reflexu nebo o tom, jestli se vrátí komiks Zelený Raoul.
7. 12. 2023|

„Najednou se z vás stane terč,“ hodnotí Čestmír Strakatý reakce na rozhovor s Duškem

„Nejtěžší součástí práce je balancovat se svým životem už nejenom na sociálních sítích, ale ve veřejném prostoru,“ říká moderátor a autor podcastu Čestmír Strakatý. S vlnou negativních reakcí se musel vyrovnat třeba po nedávném rozhovoru s Jaroslavem Duškem. Za svou prací si ale stojí. Vedle kritiky za rozhovor podle svých slov sklidil i poděkování. Donedávna tvář Prostoru X, dnes už moderátor na volné noze, se v podcastu Background ČT24 zamýšlí mimo jiné nad tím, jak velký tým je pro tvorbu podcastu potřeba, a zda by si vystačil i sám.
12. 10. 2023|

Populistické názory lze označit za hloupé, řekl Nejvyšší soud. Reflex se nemusí omlouvat za výraz Pitomio

Týdeník Reflex se nemusí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že ho v časopise i na webu nazýval Pitomiem. Okamura podle Nejvyššího soudu (NS) musí projevit vyšší stupeň tolerance. NS ve zveřejněném rozhodnutí změnil verdikt odvolacího soudu a potvrdil rozhodnutí prvoinstančního. Okamura sdělil, že verdikt NS považuje za protiústavní s ohledem na dřívější vyjádření Ústavního soudu (ÚS) v této kauze.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 19:52|

Pokud Babiš vyhraje, hrozí destrukce systému, varuje Pečinka. Systém odolá, jde jen o estetickou otázku, říká Šídlo

Pokud by ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil expremiér Andrej Babiš (ANO), hrozí podle komentátora časopisu Reflex Bohumila Pečinky destrukce ústavního systému a Babiš začne hrát roli stínového premiéra. To si ale nemyslí komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo. Systém dokázal podle něj odolat i tehdy, kdy měl Babiš většinu ve sněmovně a na Hradě seděl Miloš Zeman. „Jde jen o otázku estetickou,“ dodal. Šéfredaktora magazínu Reportér Roberta Čásenského překvapilo množství hlasů, které oba postupující kandidáti, Babiš a Petr Pavel, získali.
15. 1. 2023|

Zdravotní sestra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Místo milionů dostane od CNC 900 tisíc korun

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Pomocí dovolání se dožadovala vyšší náhrady újmy po mediálním domu Czech News Center (CNC), který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. I nadále tak platí, že CNC musí Marešové zaplatit 900 tisíc korun. Původně žádala téměř pět milionů.
1. 6. 2022|

Velké osobnosti dnes do politiky nejdou, nejlepší prezidentské rozhovory byly se Zemanem, říká komentátor Pečinka

Krize není tak silná, aby do politiky šly velké osobnosti. Existují sice ekonomické a energetické problémy, ale nebojuje se tu o podobu a charakter státu jako na Ukrajině, říká novinář Bohumil Pečinka. Pro týdeník Reflex komentuje politiku, a to s přestávkami už od sametové revoluce. Úkolem komentátora je ochladit nebo zahřát veřejné mínění, je jako termostat, vysvětluje končící zástupce šéfredaktora Reflexu v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
25. 5. 2022|

Česká soda by se dnes bez soudů a tahanic neobešla, všichni bychom skončili za mřížemi, míní její dramaturg Milan Tesař

Zelený Raoul jezdil z Třebíče do redakce autobusem, na Florenci ho vyzvedla sekretářka a donesla do Reflexu. Ze začátku nám všichni říkali, že je to blbý. To tak bývá, už jsem si zvykl, popsal Milan Tesař, autor komiksu, kulturní novinář i satirik s provokativním humorem. Podílel se taky na České sodě, která se podle něj stala populární až se vznikem sociálních sítí, kdy zlidověla. V dalším dílu podcastu Background ČT24 zavzpomínal kromě zeleného ufouna a spolupráce s Petrem Čtvrtníčkem také třeba na to, jak ještě před rokem 1989 v Zemědělských novinách kladivem opravoval novinové šotky.
2. 12. 2021|

Kvůli článku po sobě nechal házet fekáliemi na poli. Kromě osobitých reportáží ale bude Ivan Brezina navždy ten, kdo porazil Miloše Zemana u soudu

Psal o tom, jaké to je mít pleš. Postavil se s hákovým křížem před dům s malbou srpu a kladiva a zavolal policisty. Kvůli článku po sobě nechal také házet fekáliemi. Je však i autorem seriózních reportáží ze zahraničí, cestovatelských i odborných textů. Ivan Brezina je novinář, který se představoval jménem Studentských listů, Lidových novin, časopisu Reflex nebo magazínu Maxim a který se osm let soudil s Milošem Zemanem o omluvu. Jak tvořil dřív a jak podle něj pracují média dnes, popisuje v dalším díle podcastu Background ČT24.
29. 10. 2021|

Reflex se musí omluvit Okamurovi za označení Pitomio. Výraz nesmí dál používat

Týdeník Reflex se musí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že ho v roce 2012 nazval Pitomiem. Označení nesmí nadále používat, rozhodl v pondělí pravomocně pražský vrchní soud. Výraz Pitomio je podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv. Soud ale zamítl politikův požadavek na odškodnění 300 tisíc korun. Zástupci Reflexu zváží dovolání.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 15:14|

Časopis Reflex se má podle soudu Okamurovi omluvit. Spornou přezdívku ale nezakázal

Týdeník Reflex se musí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že o něm ve článcích z roku 2013 napsal, že byl poradcem bývalého premiéra Jiřího Paroubka a že „mu zkrachovala cestovka pro plyšáky“. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud, který však zároveň zamítl politikův požadavek na 300 tisíc korun odškodného a na výslovný zákaz používání zkomoleniny jeho jména Pitomio za jakýchkoli okolností. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.
18. 6. 2020|

Svoboda projevu nemá vést k zesměšňování. Ústavní soud se zastal Okamury, který se bránil přezdívce z Reflexu

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura uspěl u Ústavního soudu (ÚS) se žalobou kvůli přezdívce „Pitomio“ použitou redakcí Reflexu. Případ tak musí znovu řešit Městský soud v Praze. Svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk, včetně veřejně činných lidí, v očích veřejnosti samoúčelně cíleně zesměšňován, stojí v nálezu zpřístupněném na webu soudu.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 12:04|