TÉMA

Burza cenných papírů Praha

Česko potřebuje konvenční zdroje, míní Topolánek. Plyn neřeší bezpečnost, kontruje Ehler z ministerstva

Kapacitu jaderných elektráren bude po roce 2050 třeba doplnit malými modulárními reaktory, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích expremiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Zástupce vrchního ředitele Sekce energetiky a jaderných zdrojů z ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Ehler zmínil, že vláda už podmínky pro malé a střední reaktory chystá. Ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic upozornil, že v debatě o výstavbě nových jaderných bloků je třeba řešit i otázku, jak dlouho bude možné využívat jiné typy energetických zdrojů.
2. 2. 2024|

Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.
1. 9. 2023|

Hackeři opět útočili na tuzemské banky, které měly výpadky služeb

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Zpomaleně fungovaly internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky opět způsobily zahlcovací DDoS útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska. Zaútočili také na webové stránky Elektrotechnického zkušebního ústavu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 22:33|

V případě jádra dává státní kontrola smysl, vlastnit výrobu je však nevýhodné, zaznělo v debatě o ČEZu

Bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZu Jaroslav Míl nevidí důvod, aby se tato společnost rozdělovala, jak se nyní spekuluje. Vlastnit výrobu by prý pro stát bylo nevýhodné. Šéfreportérka SeznamZpráv Zuzana Kubátová si myslí, že v případě jádra by vyšší kontrola státu dávala logiku. I podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je problematické stavět velký jaderný zdroj z firmy, kde je významný podíl soukromého kapitálu. Uvedli to v Událostech, komentářích.
23. 5. 2023|

Návrh zákona o přeměnách společností je obecný, netýká se konkrétní firmy, uvedl Fiala

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností je podle premiéra Petra Fialy (ODS) obecnou úpravou. Není zacílen na konkrétní firmu, vztahuje se na všechny obchodní společnosti, řekl Fiala na sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Olomouci. Zároveň ale podotkl, že vláda se netají snahou posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 20:05|

Přestat obchodovat s energiemi v Lipsku je nesmysl, soudí šéf pražské burzy Koblic

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic hodnotí vládní zastropování cen energií a páteční rozhodnutí Evropské unie ohledně snižování spotřeby elektřiny a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv pozitivně. Názor, aby Česko přestalo obchodovat na lipské burze, se mu zdá absurdní. Energie jsou podle něj tržní komoditou a nelze na ně nahlížet jinak, jelikož stát potřebuje soukromé investice. Jejich vysoké ceny by však mohly začít klesat již příští rok, míní šéf pražské burzy, který byl hostem Interview ČT24.
1. 10. 2022|

Britský regulátor předběžně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Britský antimonopolní úřad (CMA) předběžně schválil koupi české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (208,6 miliardy korun). Konečné rozhodnutí úřad vydá 8. září, vyplývá ze středečního prohlášení.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 13:33|

PPF získala 90,01 procenta O2. Chce iniciovat stažení cenných papírů z burzy

Investiční skupina PPF získala v rámci zrychleného odkupu akcií podíl 90,01 procenta v operátorovi O2, chystá se proto iniciovat stažení těchto cenných papírů z pražské burzy. Před středečním vyhlášením zrychleného odkupu skupina ovládala 83,58 procenta akcií operátora. PPF o tom informovala v tiskové zprávě. Členem burzy cenných papírů se naopak od 1. července stane holding SAB.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 13:37|

Ke zrodu pražské burzy pomohl cukr. Teď slaví už 150 let, přežila války i zákaz komunisty

Obilí, líh, řepka, jetelová semena, chmel, ale hlavně cukr. Ten způsobil, že Praha se stala obchodním střediskem pro celé Rakousko-Uhersko a čile se zde obchodovalo se zmíněnými komoditami. A to ještě dříve, než se z nadšení a touhy tehdejších podnikatelů po vlastním trhu cenných papírů a komodit zrodila samotná burza. Byla to pak právě ona, která v druhé polovině 19. století umožnila vzestup českého cukrovarnictví, když se pro své první zájemce 17. dubna 1871 otevřela. A důležitou součástí finančního systému je podle analytiků i dnes, přestože by potřebovala nabízet větší počet titulů, jak zdůrazňují.
17. 4. 2021|

PPF dokončila převzetí CME, generálním ředitelem bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku, uvedla skupina v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy ho prodala právě CME.
13. 10. 2020|

Obchodování na několika evropských akciových burzách včetně Prahy se po výpadku obnovilo

Obchodování na několika evropských akciových burzách včetně Prahy se po zhruba tříhodinovém výpadku způsobeném technickými problémy obnovilo. V potížích se ráno ocitl frankfurtský systém pro elektronické obchodování s akciemi Xetra, jak potvrdil mluvčí společnosti Deutsche Börse, která je provozovatelem systému. Výpadek měl dopad na obchodování v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku i v Česku, informovala agentura Reuters.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 13:15|

Americké akcie přepisovaly svou temnou historii. Index Dow Jones rekordně klesl

S těžkými propady zahájily akciové trhy po celém světě. Americký Dow Jonesův index ztrácel na počátku obchodování téměř deset procent a obchodování se muselo na 15 minut přerušit. Později se však sestup v USA ještě zrychlil. Televize CNBC uvedla, že index Dow Jones zaznamenal během dne propadem 2 999 bodů svůj nejhorší den v histori. Měřeno přes procenta (téměř 13 procent) šlo o druhý nejhorší den ve 124leté historii indexu, zmínil list The Wall Street Journal. Panevropský index STOXX 600 začal s poklesem kolem osmi procent. V dalším průběhu dne se situace - v Evropě - většinou lehce zklidnila, zmírnily se i ztráty.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 21:41|

Akcie v rekordním pádu. Obavy investorů z koronaviru se prohlubují

Čtvrtek byl na evropských akciových trzích ve znamení prudkého propadu. Burzy v Paříži, Miláně a Madridu zaznamenaly nejvyšší propad od svého založení. Burza v Londýně klesla nejvíce od října 1987, ta frankfurtská od roku 1989. Tvrdý zásah dostal i Wall Street.
12. 3. 2020Aktualizováno12. 3. 2020, 21:30|